fbpx

Wat zijn strijkvrije overhemden?

Is overhemden strijken ook jouw hobby? Waarschijnlijk niet en vind je het maar saai en tijdrovend. Gelukkig is er een oplossing: strijkvrije overhemden! Hieronder lees je daar alles over en praten we je bij over de voor -en nadelen. Waar ze van zijn gemaakt en over de verschillende soorten strijkvrije overhemden. Lees snel verder en doe er je voordeel mee.

twee handen die de witte stof van een strijkvrij overhemd strak trekt

Wat betekent strijkvrij, non-iron en easy care?

“Non-iron”, “easy care” en “strijkvrij” zijn begrippen die gebruikt worden om iets te zeggen over de kwaliteit van je overhemd en meer in het bijzonder over het onderhoud van je overhemd. Ze hebben met elkaar te maken, maar zijn niet hetzelfde.

logo's om non-iron en strijkvrije overhemden kennbaar te maken

“Non-iron” betekent letterlijk “niet strijken” oftewel het overhemd heeft geen strijkbehandeling nodig. In het Nederlands gebruiken we die term meestal voor een strijkvrij overhemd. Een non-iron overhemd heeft een speciale behandeling gehad die ervoor zorgt dat de stof zijn vorm behoudt en ook na wassen niet kreukt. Dit overhemd hoef je niet te strijken.

twee logo's met de tekst easy to iron voor strijkvrije overhemden

“Easy care” betekent dat het overhemd gemakkelijk te onderhouden is. Meestal wil dit zeggen dat het overhemd makkelijk te strijken is als het uit de was komt. Ook hier heeft de stof een speciale finishing (eindbehandeling) gehad, maar minder intensief. Het is geen overhemd strijkvrij, maar je strijkt het licht en gemakkelijk.

Hoe worden deze overhemden gemaakt?

Om heel eerlijk te zijn, zijn de beste strijkvrije overhemden gemaakt van een stof met een menging van katoen en polyester. De polyester heeft het grote voordeel dat het niet kreukt en stabiel is. De moderne polyester is zo fijn dat je het verschil haast niet meer merkt met een 100% katoenen overhemdenstof.

Tegenwoordig willen we liever 100% katoenen shirts dragen. Het nadeel van katoenen overhemden is dat die makkelijk kreuken. Om de kreuk zoveel mogelijk te voorkomen, moet de overhemdstof een speciale finish krijgen. In de weverij wordt dat op de stof aangebracht. Op die manier krijgen katoenen overhemden hun kreukvrije, easy care of zelfs non-iron eigenschap.

lichte blauwe stoffen met easy care finish voor strijkvrije overhemden

De kwaliteit van de stof is wel bepalend. Over het algemeen kun je alle type stoffen zo’n behandeling geven. Maar stoffen met structuren als twill, pinpoint, oxford of dobby lenen zich er het beste voor. Meestal geldt hoe fijner de stof, hoe meer kreuk.

Er zijn verschillende kwaliteit niveaus non-iron shirts in de markt. Het meest complete non-iron shirt, is een overhemd dat, schrik niet,  “gebakken” is.  De stof heeft een speciale finish ondergaan (met ammonia) en het overhemd wordt na de productie, door een hete lucht oven gehaald. Zo worden de bijzondere eigenschappen gefixeerd.

gekrulde transparante tape voor in de naden van strijkvrije overhemden

De goede overhemden hebben een elastische transparante tape in de naden, zodat ook de naden niet kreuken en gestreken hoeven te worden. Deze hemden blijven altijd super clean en strak.

De voordelen van strijkvrije overhemden

Al deze begrippen hebben één ding gemeen: ze maken je leven een stuk gemakkelijker. In plaats van tijd te spenderen aan het strijken van overhemden, kunt je je tijd besteden aan andere en leukere dingen.

Voor de drukke zakenman, die veel op pad is en reist, zijn strijkvrije overhemden ideaal. Geen zorgen over je looks als je de auto uitstapt of na een lange vergadering opstaat. Je ziet er altijd professioneel en verzorgd uit. Strijkvrije overhemden zijn makkelijk op te vouwen en komen kreukvrij uit je koffer.

vriendelijk man in een wit strijkvrij overhemd met tas over de schouder

De nadelen van strijkvrije overhemden

logo's van natuur vriendelijke certificaten voor strijkvrije overhemden

Tegenwoordig leven we steeds bewuster en maken we ons zorgen om de natuur en onze planeet.  Strijkvrije overhemden hebben het nadeel dat de eigenschap alleen verkregen kan worden met behulp van chemische processen in de productie en zijn dus vervuilend.

Hoewel steeds meer milieuvriendelijke methodes gebruikt worden, blijft dat een zorg.  Daartegenover staat dat je niet of minder hoeft te strijken en dus minder energie verbruikt. Het blijft kiezen tussen twee kwaden.

wit en licht blauwe structuren van stoffen voor strijkvrije overhemden

Strijkvrije overhemden verliezen door de speciale behandeling, hun natuurlijke zachtheid, grip en karakter. De stof wordt ook minder ademend, wat het comfort niet ten goede komt.

Gemiddeld blijven strijkvrije overhemden zo’n twintig wasbeurten goed. Het strijvrije effect wordt na wassen steeds minder. Goede shirts met ammonia finishing gaan langer mee.

Onderhoud van strijkvrije overhemden

Hoe zorg je er nu voor dat je overhemd er ook echt strijkvrij uit blijft zien na het wassen? Hier volgen enkele tips.

twee handen die een was etiket van strijkvrije overhemden leesbaar openvouwt

Ten eerste, lees altijd zorgvuldig het wasvoorschrift. Elk strijkvrij overhemd is anders en kan andere instructies hebben voor het wassen. Bijvoorbeeld, bij een te heet wasprogramma kan de stof haar natuurlijke rek verliezen en krimpen. Voor non-iron overhemden, centrifugeer op een laag toerental.

twee handen die een nat strijkvrij overhemd uitwringen met een rood kruis erdoorheen

Haal het overhemd uit de wasmachine als het nog een beetje nat is. Sla het shirt goed uit en strijk eventueel de knooplijst en onderkant even glad tussen je vingers. Op deze manier komen de naden weer op rek. Laat het overhemd direct na het wassen drogen op een kleerhanger. Let wel: nooit uitwringen.

een rijtje witte strijkvrije overhemden op een hangertje

Om te voorkomen dat het overhemd in de kast kreukt, hang het netjes op. Ga je op reis en neem je je overhemd mee in een koffer? Sommigen adviseren om je overhemd op te rollen. Wij vinden echter dat opvouwen veel beter is, eventueel met een t-shirt ertussen, om het kreukvrij te houden.

Zie daarvoor ons blog overhemd opvouwen en het instructie filmpje.

De strijkvrije overhemden van PEERS

Bij PEERS hebben we ons echt in de kwaliteit van de stoffen verdiept. We willen namelijk het natuurlijke karakter en grip van katoenen overhemden behouden, terwijl we ze kreuk- en strijkvrij maken. Daarom hebben we twee soorten strijkvrije overhemden ontwikkeld die perfect aansluiten bij deze wensen.

Onze “4 way stretch” shirts zijn gemaakt van een gebreide stof met natuurlijke rek, waardoor ze kreuk- en strijkvrij zijn. Ze zijn ademend, transpiratie-vrij en natuurlijk zacht, en dragen als een t-shirt maar hebben de looks van een overhemd.

Onze zakelijke shirts zijn gemaakt van katoen stretch twill.  De meest iconische 2-ply (dubbel garen) stof voor mannen overhemden, met een diagonale structuur. Het beetje elastaan zorgt voor extra comfort en dus minder kreuken. De stof heeft een natuurlijkvriendelijk behandeling gehad, waardoor de overhemden nagenoeg strijkvrij zijn.

Vragen en antwoorden over strijkvrije overhemden

De allerbeste strijkvrije overhemden zijn die, die gemaakt zijn van een stof met katoen en polyster. Polyster is synthetisch en daarom 100% kreukvrij. De meest voorkomende shirts hebben een menging van 55% katoen en 45% polyester. Ook goed maar minder duurzaam zijn de “gebakken” non-iron shirts.

Ja, dat kun je doen zonder problemen. Lees altijd eerst de instructies op het wasetiket aan de binnenkant van het overhemd. Daar vind je de instructies voor correct en veilig strijken aangegeven. Het strijken van een non-iron overhemd gaat heel gemakkelijk en licht.

De meeste synthetische stoffen kreuken niet. Voorbeelden zijn elastaan, polyster, viscose of lycra. Ook wol of kasjmier kreuken niet. Dat geldt ook voor stoffen die een speciale “non-iron” of “easy care” behandeling gehad hebben. Gebreide stoffen (jersey en knitted pique overhemden) zijn van nature kreuk en strijkvrij.

Het woord zegt het al, een overhemd dat je niet hoeft te strijken. Internationaal noemen we dat ook wel een “non-iron shirt”. Het zijn shirts die niet kreuken. Niet tijdens het wassen en niet tijdens het dragen. Gemnakkleijk en onderhoudsvrij.

Helaas is niet een katoen kreuk of strijkvrij. Katoen heeft een vezelstructuur die van nature erg kreukgevoelig is. Katoen heeft een special behandeling nodig om kreuk -en strijkvrij gemaakt te worden. Meestal geldt hoe fijner de katoen, hoe hoogwaardiger, maar ook hoe meer kreuk.

De meeste overhemden voor mannen worden gemaakt van katoen. Katoen gemengd met polyster, elastaan of linnen komt ook voor. Poplin of twill structuur worden het meest gebruikt. Beiden zijn goed om strijvrije overhemden van te maken, mits voorzien van een eindbehandeling.

De waardering van www.peers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 273 reviews.