fbpx

Diner etiquette regels voor de feestdagen

Voor velen zijn de feestdagen dé tijd om gezellig samen te zijn met vrienden en familie. Lekker en stijlvol samen eten hoort daar bij. Voor een chic etentje thuis of op uitnodiging, is het slim om een paar belangrijke zaken te weten. In dit artikel laten we je kennis maken met diner etiquette regels voor een fijne tafel ervaring.

vriendelijk man in wit overhemd voor een kerstboom gekleed conform de etiquette regels voor de feestdagen

Welke kleding draag je bij een feestelijk diner?

Pas je kleding aan de gelegenheid en de uitnodiging aan. Feestdagen lenen zich ervoor om er netjes uit te zien, hoewel de exacte kledingvoorschriften kunnen verschillen. Staan er op de uitnodiging geen specifieke aanwijzingen, dan kun je het beste in een verzorgde, feestelijke outfit gaan.

Een net overhemd is vereiste nummer één, met een bijpassende trui of colbert oogt dat al snel feestelijk. Een wit overhemd is uiteraard altijd goed, maar ook een blauw overhemd of een zwart overhemd kunnen heel chic zijn. Laatste tip: ga niet te casual en let op nette bijpassende schoenen.

een stevige handdruk tussen een mannen en een vrouwenhand volgens de geldende diner etiquette

Presenteer jezelf

Niets zo erg als te laat komen, dus ben op tijd voor het etentje. Zo ga je ontspannen naar binnen, corrigeer je outfit nog even en stel jezelf voor aan de andere gasten. Maar kom maximaal twintig minuten eerder is ons advies. Anders loop je alleen maar in de weg terwijl men de laatste dingen nog klaarmaakt.

Bij binnenkomst geef je een goede handdruk en een oprechte glimlach. Het is goed als je de tijd neemt om met iedereen even te kletsen voordat je aan tafel gaat. Dat breekt het ijs voordat je aan tafel gaat.

een mooi gedekte tafel met al het bestek naast het bord op een rijtje gesorteerd volgens de etiquette regels

Tafelmanieren en regels

Als je aan tafel gaat, is het goed om te weten welke tafelmanieren je in acht moet nemen. Allereerst is er de tafelschikking. De belangrijkste gast zit meestal aan het hoofd van de tafel. De overige gasten zitten volgens belangrijkheid aan beide kanten van hem of haar.

Ben je niet helemaal zeker van je plek, wacht dan af wat de organisatoren zeggen. Als je plaatsneemt, begin dan niet direct met eten. Wacht totdat iedereen zit en de gastheer -en vrouw beginnen met eten.

Al dat bestek bij je bord, hoe gebruik je dat? De bestek regels zijn eenvoudig. Begin altijd met het bestek aan de buitenkant en werk naar binnen toe per gang. Kauw met je mond dicht en vermijd praten met je mond vol. Het servet blijft op je schoot liggen en gebruik je alleen wanneer je je mond wil afvegen.

een vrolijk en chic gekleed gezelschap mannen en vrouwen die een feestelijk diner zitten en proosten volgens de etiquette regels

Alcohol en proosten

Een wijze raad mocht je alcohol drinken; drink met mate bij elke gang. Weet je niet precies wat er geschonken wordt, de ober of sommelier adviseert je graag.

Bij het uitbrengen van een toast, hef  je je glas en kijk je naar de persoon die toast. Je glas heb je daarbij altijd in je linker hand. Je nipt aan je glas als eerbetoon aan de spreker.

Gesprekstof

Heikele en pittige onderwerpen zoals politiek, religie en sappige roddels kun je beste niet aanroeren. Het is not done wanneer je teveel over jezelf praat. Luister geïnteresseerd naar anderen en stel vragen. Op deze manier houd je afwisseling in het gesprek en je houd de interesse vast. Vanzelfsprekend zet je je telefoon op stil en bewaar die in je binnenzak en niet op tafel.  Zo is er altijd aandacht en betrokkenheid.

een chic in het zwart geklede man en vrouw vrolijk lachend aan tafel genietend vol plezier

Tijd van komen en een tijd van gaan

Na het etentje is het wel zo netjes om je gastheer en -vrouw persoonlijk te bedanken voor de gezellige avond en diner. Een berichtje de volgende dag is een extra blijk van waardering.

3 keer dezelfde jongeman naast elkaar in mooie zwarte feestelijk outfit conform de etiquette regels

Kortom, het volgen van etiquette regels tijdens diners zorgt niet alleen voor een prettige avond en  goed voorkomen bij de gastheer -en vrouw, maar ook bij de andere gasten. Met oog voor detail en respect voor deze etiquette wordt je feestdiner niet alleen een culinair feest, maar ook een sociaal hoogtepunt. Prettige feestdagen.

PEERS hét overhemd voor de feestdagen

De zakelijke overhemden hebben een chique en rijke uitstraling. Perfect om te dragen tijdens de feestdagen. Ideaal onder een jasje of bij een pak. In wit, licht blauw en diep donkerblauw; chic, verzorgd en elegant.

Onze 4 way stretch overhemden maken de lange zit van een chic diner echt tot een feest. Ook onze Pique Shirts zitten super comfortabel en bewegen altijd met je mee. Alle overhemden hebben een cut away collar, en voldoen uitstekend aan de etiquette regels.

De waardering van www.peers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 273 reviews.