Hoe moet je een overhemd drogen?

Je ontkomt er niet aan om je overhemd te wassen, te drogen en te strijken. Meestal geen hobby, maar het genot om je overhemd weer schoon en als nieuw te kunnen dragen, maakt veel goed.  Over het op de goede manier wassen en strijken van je overhemd, hebben we in andere blogs geschreven. Maar over je overhemd drogen op de juiste manier gaan we het nu hebben. Doe er je voordeel mee.

overhemd drogen
Overhemden op een “knaapje” (hanger)

Een logisch, maar o zo belangrijk advies; volg de instructies op het was etiket. Wil je je blouse op de juiste manier wil wassen, dan kijk je ook eerst naar de instructies op het was etiket. Daar staat namelijk de samenstelling op aangegeven, de was temperatuur en het geschikte wasprogramma. De instructies hoe je overhemd te drogen staan daar ook op.

Onderstaande symbolen geven aan hoe je dat moet doen.

instructies wasetiket

Bestudeer de symbolen op het etiket en volg ze goed op. Alleen zo kun je je overhemd drogen op een veilige manier.

instructie wasetiket drogen
volg de instructies op het wasetiket

Waarom een overhemd drogen?

Ieder overhemd moet maximaal na 2 keer dragen gewassen worden. Uiteraard is dat afhankelijk van het type stof, de kleur en de intensieve manier van dragen. Misschien een open deur;  zonder water en zeep krijg je je shirt niet schoon. Ieder overhemd, ongeacht de kwaliteit of samenstelling, absorbeert het water. Dat water moet eruit, want vuil en niet hygiënisch. Een goed wasprogramma eindigt met centrifugeren, waarmee het eerste water uit het overhemd afgevoerd wordt. Het zal echter nog niet 100% droog zijn. Het laatste beetje vocht of water zal moeten verdampen of opdrogen. Een nat of vochtig overhemd draagt nu eenmaal niet lekker, daarom wil je je overhemd drogen.

overhemd in de was
Overhemd absorbeert water

Welke manieren zijn er om je overhemd te drogen?

Kijk en lees de droog symbolen die hierboven staan en je ziet alle manieren van overhemd drogen die er zijn. Voor de duidelijkheid zetten we hier de keuzes nog even voor je op een rijtje.

Binnen of buiten je overhemd drogen?

We zien het niet zoveel meer,  volle waslijnen in de buitenlucht, waar de was aan hangt te drogen. Je overhemd drogen buiten aan de waslijn is echter altijd beter. Beter, omdat je shirt sneller droogt door zon en wind. Beter voor het milieu, want geen stroom en besparend. Beter voor de kwaliteit van je overhemd, want geen slijtage door het vele ronddraaien (tumblen). Beter voor je gezondheid, want vuil en schimmels gaan vervliegen grondiger.

overhemden drogen buiten
Overhemden drogen buiten.

In de droger je overhemd drogen, ja of nee?

Tegenwoordig is het bijna de standaard, om direct na het wassen de was in de droger te doen. Lekker makkelijk en geen omkijken meer naar. Je overhemd drogen in de droogtrommel raden wij echter ten zeerste af.  Je overhemd krijgt een gemene optater in de droger en bovendien krimpt het hemd in veel gevallen. Wil je desondanks je overhemd drogen in de droger, keer dan je shirt binnenstebuiten en volg de instructies op het was etiket nauwkeurig op.

overhemd in de droogtrommel
Overhemden drogen in de droogtrommel.

Hangend of liggend je overhemd drogen?

Hangend of liggend drogen van je overhemd , wordt volledig bepaald door de kwaliteit en structuur van de stof. Is je shirt van een geweven stof gemaakt, dan kan je je overhemd altijd hangend drogen. In heel veel gevallen is dat zo. Zie ook ons blog over overhemden stoffen.

Is je shirt echter gemaakt van een gebreide stof, dan adviseren wij om je overhemd drogen plat oftewel liggend te doen. Gebreide stoffen zijn namelijk meer elastisch en kunnen de neiging hebben te gaan uithangen. Wollen truien en overhemden moet je altijd liggend drogen, zo blijft de vorm van het model hetzelfde.

Hoe lang moet een overhemd drogen?

Helemaal precies is dat niet aan te geven, want afhankelijk van materiaal en samenstelling.  Buiten je overhemd drogen kan en mag zolang als nodig, daar kan weinig fout gaan.

Je overhemd drogen in de droger, is een ander verhaal. Voorzichtigheid is dan geboden.  Moderne droogmachines zijn goed voorgeprogrammeerd.  Kies zorgvuldig het programma dat overeenkomt met het was etiket en de tijd van drogen wordt automatisch bepaald.

Over het algemeen geldt; buiten, hangend je overhemd drogen gaat het snelst en is lekker fris. Je overhemd drogen in een droger duurt gemiddeld 50 minuten.

Nog enkele praktische tips:

  • Uitwringen van je overhemd moet je nooit doen, want het geeft enorme kreukels en de stof beschadigt.
  • Enigszins vochtig strijkt je overhemd het best. Dus 100% droog is niet altijd nodig.
  • Ben voorzichtig met drogen in de felle zon, kleuren kunnen door de UV straling verschieten.
  • Let op met wasknijpers, die laten afdrukken na. En dubbelvouwen over een droogrek geeft vouwen die er moeilijk uitgaan.
wasknijpers aan waslijn
Wasknijpers laten afdrukken na

Hoe droog je de overhemden van Peers?

De 4 way stretch overhemden van PEERS zijn gebreid en van nature rekbaar en elastisch. Hangend drogen raden wij af, met name na de 1e wasbeurt. Liggend of plat drogen is het beste. Hangend drogen kan prima, hang het overhemd op een hangertje met het bovenste knoopje gesloten. De mouwen los naar beneden.

Als je wil strijken, dan liefst enigszins vochtig op een lage temperatuur. Strijken hoeft eigenlijk niet, mits goed opgehangen zoals net omschreven. De Sunday Brunch, A Few Days Off, de Getaway, de Roadtrip en de Reset zijn onze shirt in 4 way stretch.

Voor de twill stretch overhemden van PEERS geldt in principe hetzelfde. De twill shirts mogen wel warmer gestreken worden. De Daybreak, de Weekend en de Escapade zijn onze twill stretch shirts.

Last but not least; zie voor de juiste instructies het was etiket aan de binnenkant van onze shirts.