fbpx

Hoe moet je een overhemd drogen?

Je ontkomt er niet aan om je overhemd te wassen, te drogen en te strijken. Meestal geen hobby, maar het genot om je overhemd weer schoon en als nieuw te kunnen dragen, maakt veel goed.  Over het op de goede manier wassen en strijken van je overhemd, hebben we in andere blogs geschreven. Maar over je overhemd drogen op de juiste manier gaan we het nu hebben. Doe er je voordeel mee.

Hoe droog je een overhemd?

Een logisch, maar o zo belangrijk advies; volg de instructies op het was etiket. Wil je je blouse op de juiste manier wassen, dan kijk je ook eerst naar de instructies op het was etiket. Daar staat namelijk de samenstelling op aangegeven, de was temperatuur en het geschikte wasprogramma. De instructies hoe je overhemd te drogen staan daar ook op.

wasetiket met was en drooginstructies voor overhemd

Onderstaande symbolen geven aan hoe je dat moet doen. Bestudeer de symbolen op het etiket en volg ze goed op. Fout gaan kan dan bijan niet.

alle wassymbolen voor overhemden en hun betekenis

Waarom een overhemd drogen?

Ieder overhemd moet maximaal na 2 keer dragen gewassen worden. Uiteraard is dat afhankelijk van het type stof, de kleur en de intensieve manier van dragen. Misschien een open deur;  zonder water en zeep krijg je je shirt niet schoon. Ieder overhemd, ongeacht de kwaliteit of samenstelling, absorbeert het water.

wit overhemd in waswater met zeepsop

Dat water moet eruit, want vuil en niet hygiënisch. Een goed wasprogramma eindigt met centrifugeren, waarmee het eerste water uit het overhemd afgevoerd wordt. Het zal echter nog niet 100% droog zijn. Het laatste beetje vocht of water zal moeten verdampen of opdrogen. Een nat of vochtig overhemd draagt nu eenmaal niet lekker.

Welke manieren zijn er om je hemd te drogen?

Kijk en lees de droog symbolen die hierboven staan en je ziet alle mogelijke manieren. Voor de duidelijkheid zetten we hier de keuzes nog even voor je op een rijtje.

Binnen of buiten je shirt drogen?

We zien het niet zoveel meer,  volle waslijnen in de buitenlucht, waar de was aan hangt te drogen. Je overhemd drogen buiten aan de waslijn is echter altijd beter. Ten eerste omdat je shirt sneller droogt door zon en wind. Bovendien beter voor het milieu, want geen stroom en besparend.

gewassen overhemden drogen op de waslijn buiten

Ook voor de kwaliteit van je overhemd is het beter, want geen slijtage door het vele ronddraaien (tumblen). Zelfs voor je gezondheid is het goed, want vuil en schimmels gaan vervliegen grondiger.

In de droger je overhemd drogen?

Tegenwoordig is het bijna de standaard, om direct na het wassen de was in de droger te doen. Lekker makkelijk en geen omkijken meer naar. Je overhemd drogen in de droogtrommel raden wij echter ten zeerste af.  Je overhemd krijgt een gemene optater in de droger en bovendien krimpt het hemd in veel gevallen. Wil je desondanks je overhemd drogen in de droger, keer dan je shirt binnenstebuiten en volg de instructies op het was etiket nauwkeurig op.

verschillende overhemden in droger

Hangend of liggend je overhemd drogen?

Hangend of liggend drogen van je overhemd , wordt volledig bepaald door de kwaliteit en structuur van de stof. Is je shirt van een geweven stof gemaakt, dan kan je je overhemd altijd hangend drogen. In heel veel gevallen is dat zo. Zie ook ons blog over overhemden stoffen.

blauw overhemd op de waslijn met een wasknijper

Is je shirt echter gemaakt van een gebreide stof, dan adviseren wij om je overhemd drogen plat oftewel liggend te doen. Gebreide stoffen zijn namelijk meer elastisch en kunnen de neiging hebben te gaan uithangen. Wollen truien en overhemden moet je altijd liggend drogen, zo blijft de vorm van het model hetzelfde.

Hoe lang moet een overhemd drogen?

Helemaal precies is dat niet aan te geven, want afhankelijk van materiaal en samenstelling.  Buiten je overhemd drogen kan en mag zolang als nodig, daar kan weinig fout gaan.

Je overhemd drogen in de droger, is een ander verhaal. Voorzichtigheid is dan geboden.  Moderne droogmachines zijn goed voorgeprogrammeerd.  Kies zorgvuldig het programma dat overeenkomt met het was etiket en de tijd van drogen wordt automatisch bepaald.

Over het algemeen geldt; buiten, hangend je overhemd drogen gaat het snelst en is lekker fris. Je overhemd drogen in een droger duurt gemiddeld 50 minuten.

Nog enkele praktische tips:

  • Uitwringen van je overhemd moet je nooit doen, want het geeft enorme kreukels en de stof beschadigt.
  • Enigszins vochtig strijkt je overhemd het best. Dus 100% droog is niet altijd nodig.
  • Ben voorzichtig met drogen in de felle zon, kleuren kunnen door de UV straling verschieten.
  • Let op met wasknijpers, die laten afdrukken na. En dubbelvouwen over een droogrek geeft vouwen die er moeilijk uitgaan.

Hoe droog je de overhemden van Peers?

De 4 way stretch overhemden van PEERS zijn gebreid en van nature rekbaar en elastisch. Hangend drogen raden wij af, met name na de 1e wasbeurt. Liggend of plat drogen is het beste. Hangend drogen kan prima, hang het overhemd op een hangertje met het bovenste knoopje gesloten. De mouwen los naar beneden.

Als je wil strijken, dan liefst enigszins vochtig op een lage temperatuur. Strijken hoeft eigenlijk niet, mits goed opgehangen zoals net omschreven. De Sunday Brunch, A Few Days Off, de Getaway, de Roadtrip en de Reset zijn onze shirt in 4 way stretch.

Voor de twill stretch overhemden van PEERS geldt in principe hetzelfde. De twill shirts mogen wel warmer gestreken worden. De Daybreak, de Weekend en de Escapade zijn onze twill stretch shirts.

Last but not least; zie voor de juiste instructies het was etiket aan de binnenkant van onze shirts.

Alleen wanneer de instructies op het wasetiket aangeven dat je shirt in de droger kan. Desondanks adviseren wij dat niet te doen, omdat je overhemd sterk kan krimpen en bovendien slijt.

Liggend drogen doe je het beste door het kledingstuk op een vlakke ondergrond te leggen. Duw het overtollige water eruit. Leg het vervolgens op een handdoek en rol je kledingstuk even erin op. Zo komt nog wat extra water uit. Rol uit en Laat vervolgens liggen om op te drogen.

Het allerbeste is om je was en je overhemden buiten te drogen. Een balkon, terras of tuin dat maakt niet uit. Als je die mogelijkheid niet hebt, zet dan het droogrek bij een open raam met de verwarming zo laag mogelijk.

In het kort de stappen op een rijtje: maak knoopjes los en verwijder de baleinen / controleer het wasetiket / was op 40 graden maximaal / centrifugeren op 600 – 800 toeren / waspoeder met mate / na wassen overhemd uitslaan / nat op hangertje en wat glad trekken

Dit is afhankelijk van de kleur. Wit adviseren wij na een keer dargen te wassen. De donkere kleuren kun je twee tot drie keer dragen en hoef je dan pas te wassen. Volg altijd de wasinstructies op het wasetiket voor het juiste resultaat.

Gemiddeld duurt het 12 uur voordat wasgoed binnen echt droog is, mits voldoende geventileerd. Heb je de mogelijkheid om buiten te drogen dan is dat beter en sneller. Buitenlucht is namelijk altijd droger.

De waardering van www.peers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 275 reviews.