De beste overhemd stoffen verwerkt in het PEERS shirt.

Wat is jouw overhemd van een lekker stofje gemaakt, zeg! Doek of stof noemen we het materiaal waar een shirt van gemaakt is. Het zijn termen die we in de textiel gebruiken om aan te geven waar het kledingstuk van gemaakt is. Het doek of de overhemd stof bepaald de kwaliteit van het shirt. Er zijn vele soorten overhemd stoffen en in dit blog gaan wij er verder op in.

verschillend structuren oftewel bindingen van stoffen

Welke overhemd stoffen zijn er?

Textiel bestaat al vanaf 3400 voor Christus. Vanaf die tijd is het eenvoudige lapje stof geëvolueerd tot een eindeloze keur aan kleurrijke en bonte doeken. Dessins, structuren, designs en prints; de verschillende technieken en mogelijkheden zijn enorm.

Zo ook op het gebied van de overhemd stoffen. We willen niet te technisch worden, maar helemaal daar aan ontkomen lukt niet, als we er meer over willen weten. De geweven stof is van oudsher de meest gebruikte overhemd stof. Het woord zegt het al; stof gemaakt (geweven) op een weefgetouw. Door het wijzigen van de instellingen op het weefgetouw kun je variëren met bindingen en daarmee structuren in de stof aanbrengen.

Overhemd stof

We zetten hieronder de 4 meest gebruikte soorten overhemd stoffen voor je op een rijtje.

Poplin – Dit is by far de meest gebruikte type overhemd stof en bovendien de eenvoudigste manier van weven. Eenvoudig omdat iedere keer één draad op en één draad onder de andere loopt. We noemen dit de zogenaamde Platbinding. “Plain weave” of “flat weave” zeggen we in het Engels. Poplin is de stof met de minste structuur.

Poplin geweven stof in strpen en ruiten

Twill – Heel gemakkelijk te herkennen aan de diagonale lijnen of structuur in de stof. Het diagonaal effect kan van zeer fijn, naar subtiel tot zware diagonaal structuren gaan (Cavalry twill). Door de structuur heeft de twill een lichte glans, is vormvast en valt mooi.

Twill binding of structuur

Dobby – Is een overhemd stof dat op een speciaal weefgetouw gemaakt wordt. Daarmee kunnen figuurtjes en patronen in het doek geweven worden. Het doek doet denken aan Jacquard doeken, waar de meest fijne en gedetailleerde dessins mee gemaakt kunnen worden.

Dobby stof

Oxford – Is van zware garens en een wat losser geweven overhemd stof. Één draad kruist meestal 2 draden, dit geeft de Oxford zijn markante zware structuur. Oxford is van oorsprong hét doek voor het typische Amerikaanse sportieve button down shirt.

Oxford binding

Dit zijn niet de enige overhemd stoffen. Andere typen stof zijn bijvoorbeeld denim, chambray, flannel, seersucker, maar ook visgraat, pinpoint of fil-a-fil. Voor nu is dat teveel om uitgebreid op in te gaan. In een volgend blog komen die zeker nog aan bod.

Denim of Indigo twill

Naast de geweven overhemd stof, wordt steeds meer gebreide overhemd stof gebruikt. Dit wordt op een breimachine gemaakt en is een heel andere techniek dan weven. De stof is meer flexibel en rekbaar en kleedt heel mooi af. Er zijn veel mogelijkheden en structuren maar niet altijd geschikt voor overhemden. Gebreide stof is beperkter in dessins.

Wat zijn de kenmerken van de verschillende overhemd stoffen?

Alle die verschillende overhemd stoffen hebben zo hun eigen kenmerken. Wat zijn de meest herkenbare?

Poplin overhemd stof – kan voor alle type dessins gebruikt worden; ruiten, strepen en uni. Omdat poplin geen structuur heeft kan het heel goed met een print erop. Het is een lichte stof en kan in wit en lichte kleuren doorschijnend zijn. Poplin is kreukgevoelig, zeker zonder speciale behandeling. Zowel sportief als zakelijke overhemd stof. Na wassen en strijken heeft poplin een frisse en “crispy” handfeel.

Twill overhemd stof – afhankelijk van de dikte van het garen een sterke overhemd stof die goed kreuk bestendig is en makkelijk te strijken. Geschikt voor uni en ruiten. Strepen kunnen ook, maar is afhankelijk van fijnheid en binding. Twill doeken hebben een mooie rijke uitstraling door glans en diagonaal structuur.

Dobby overhemd stof – het doek met de meest modieuze structuur. De stof is op een 3D manier geweven en ziet er kunstig uit. De figuurtjes en structuren lijken soms bovenop de stof te liggen. Ruiten en strepen kunnen dobby effecten hebben. Uni doeken met dobby zie je vaak in ceremonial of trouw hemden.

Oxford overhemd stof – hoewel los geweven herken je de Oxford overhemd stof aan zijn iets stugge grip. De stof wordt vaak speciaal gewassen voor een casual look. Kan als uni, strepen en ruiten en wordt meestal sportief gebruikt.

Voor alle stoffen geldt: hoe fijner het garen, hoe scherper het dessin, tekening en binding/structuur. De samenstelling heeft ook effect op look & feel van de overhemd stof, dat zul je begrijpen.

Speciale behandelingen kunnen op alle doeken gedaan worden en geven iets extra’s aan de stof. Zo kun je de stof licht aanruwen voor een zachte grip en winters gevoel. Een “easy care” behandeling, maakt dat de stof makkelijk te strijken is.

Overhemd stof uitkiezen: Waar moet je op letten?

Nu je alles weet van verschillende soorten stof wordt het een stuk makkelijker om je overhemd stof uit te kiezen. Dus waar let je op?

Voor welk seizoen is het overhemd? Pas de overhemd stof daarop aan. ’s Zomers kies je wat lichtere en ademende stoffen, fris van kleur en dessin. Poplin, lichte twill, dobbies en linnen doeken lenen zich daar goed voor. ’s Winters kijk je naar de wat zwaardere doeken, zacht en meer donker van kleur.

Verschillende stoffen
Zomer kleurtjes & structuren

Zoek je een overhemd voor zakelijk gebruik, ga dan voor een stof met rijke uitstraling, mooie fit en pasvorm. De twill overhemd stof is een goede keus. Maar ook andere doeken zijn geschikt mits in de goede garendikte en dichtheid geweven.

Voor sportief en casual overhemden zijn allen stoffen geschikt. Voor de juiste casual look & feel worden de stoffen meestal speciaal behandeld of gewassen. Denim, chambray, flannel en printjes zijn bij uitstek geschikt als casual overhemd stof.

Van welke stof zijn de overhemden van PEERS gemaakt?

Voor de stoffen van onze shirts gaan we voor de beste en meest innovatieve doeken. Onze “4 Way Stretch” overhemd stof mag met recht innovatief genoemd worden.  Gebreid volgens de Italiaanse “4 Flex Technolgy” , is deze stof dé revolutie op het gebied van overhemd stof. De fijn gebreide pique structuur van de stof, katoen met een beetje elastan, geven onze overhemden sublieme rek, bewegingsvrijheid en comfort. De looks van een overhemd en het comfort van een T-shirt. Bovendien ademend, kreukherstellend en makkelijk te strijken.

4 Way Stretch – licht blauw artikel Getaway van Peers

Ervaar zelf het comfort van “4 Way Stretch” met de Sunday Brunch, A Few Days Off, Getaway, Roadtrip en Reset.

Daarnaast gebruiken wij een uni twill stof, speciaal voor ons geweven van fijn getwijnde garens (100/2) en  gemengd met elastan.  Zo behouden we de karakteristieke eigenschappen van de stof en voegen daar extra comfort aan toe. Bovendien is het doek voorzien van een Top Easy Care behandeling voor optimaal strijkgemak.

Stretch Twill (100/2) – Style Weekend

Ervaar het comfort en strijkgemak van onze “twill stretch” shirts Daybreak, Weekend en Escapade.