fbpx

Hoe strijk je een overhemd in 5 stappen?

Voor velen is het niet hun favoriete hobby, maar eerder een noodzakelijk kwaad, het strijken van je overhemd.  Anderen beleven er juist plezier aan om hun overhemd na het wassen te strijken en er weer “brand new” uit te laten zien. Tot welke categorie je ook behoort, we zien er allemaal graag goed en verzorgd uit in ons shirt. Hoe strijk je een overhemd, gaan wij je hier vertellen in dit blog.

Overhemd strijken in 5 stappen.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook bij het strijken van je overhemd. Stel je strijkplank op de juiste werkhoogte, op heuphoogte is ergonomisch het beste. Check het was etiket voor samenstelling en stippen op strijkijzersymbool. Vul je strijkijzer met water, zet het aan met de stand op het geadviseerde aantal stippen.  Bij twijfel beter iets lager dan hoger. Nu ben je klaar om te strijken.

wasetiket in twee handen met juiste instructies erop voor overhemd strijken

Hoe strijk je een overhemd in 5 stappen:

  1. kraag; eerst de achterkant dan de voorkant strijken, van boordpunten naar het midden toe.
  2. Mouwen;  linker- en rechter mouw strijken, waarbij je de manchetten alleen aan de binnenzijde strijkt en ook het mouwhuisje doet
  3. Schouders; linker- en rechter schouder over de kop van de strijkplank trekken en strijk vanuit de zijkant naar het midden toe
  4. Voor en achterkant; starten met rechter voorpand (met knoopjes) en dan via het rugpand doordraaien naar het linker voorpand (met knoopsgaten).
  5. Hang je overhemd op een hanger of doe je overhemd aan.

Waarom moet je een overhemd strijken?

Weet, dat de meeste overhemden van katoen gemaakt zijn en dat katoen de vervelende eigenschap heeft dat het kreukt. Er valt niet aan te ontkomen. Niet alleen tijdens het dragen maar zeker wanneer je overhemd schoon en fris gewassen uit de wasmachine komt. Ieder overhemd moet je strijken om de kreukels eruit te halen en weer glad te krijgen.

rechtop staande strijkbout op strijkplank om overhemd te strijken
strijijzer symbool om overhemd niet strijken aan te geven

Tegenwoordig kom je katoenen overhemden tegen, die een speciale chemische behandeling hebben gekregen, waardoor je die niet of nauwelijks hoeft te strijken. Termen als “Easy to Iron” of  “Non Iron” krijgen deze overhemden mee als aanduiding. In het nederlands strijkvrij.

Praktisch is dat zeker, maar duurzaam is het niet, want behandeld met chemicaliën en dus schadelijk. Bovendien verliest de katoen zijn natuurlijke en zachte greep. Sommige “Non Iron” shirts worden na de chemische behandeling zelfs gebakken om het effect te fixeren.

Waar moet ik rekening mee houden bij het strijken van een overhemd?

Als je wilt dat je overhemd lang meegaat en er goed uit blijft zien, zijn er paar zaken waar je rekening mee moet houden bij het strijken van je overhemd. Het afstellen van de juiste temperatuur op je strijkijzer is het eerste dat je goed moet doen. Daarvoor moet je weten wat de samenstelling van je overhemd is. Deze kun je vinden op het was etiket, dat meestal aan de binnenkant in de zij naad van je overhemd zit. De samenstelling wordt in percentages aangegeven (100% katoen, 55% katoen – 45% polyester, 97% katoen – 3% elastan, 100% linnen etc).

Katoenen en linnen overhemden mag je heet strijken. Katoenen shirts gemengd met polyester, polyamide, elastan of andere synthetische garens mogen niet te heet gestreken worden, omdat bij te heet strijken de kans bestaat dat je overhemd aan je strijkijzer blijft kleven door de hitte. Synthetische garens kunnen namelijk smelten bij te hoge temperatuur en daarmee beschadig je je overhemd. Een vuistregel is, hoe hoger het percentage synthetische garens, hoe lager je de temperatuur instelt voor het strijken van je overhemd.

Heeft je overhemd een geprint dessin of tekening, bijvoorbeeld met bloemetjes of andere figuurtjes, dan is het verstandig om je overhemd binnenstebuiten te strijken. Zo weet je zeker dat je het dessin niet beschadigd.

Hoe weet je op welke temperatuur je je overhemd moet strijken?

blauwe draaischijf  van strijkijzer voor afstelling juiste temperatuur voor overhemd strijken

Er is een symbool ontwikkeld om je te adviseren op welke temperatuur je je overhemd het beste kunt strijken. Het is het bekende strijkijzer symbool met één of meerdere stippen erin, altijd afgebeeld op het was etiket in de zij naad van je overhemd. Ieder strijkijzer heeft daarom een regelaar waarmee je de juiste stand en temperatuur kunt instellen.

getekende strijkijzers met 1,2 of 3 stippen om temperatuur te bepalen voor overhemd strijken

1 stip betekent lauw strijken (synthetisch, zijde en wol)

2 stippen betekent warm strijken (katoen en katoen mengingen)

3 stippen betekent heet strijken (katoen en linnen)

Hoe strijk je een overhemd? 4 belangrijke tips

Als je de instructies op was etiket goed opvolgt, dan kan het al bijna niet meer fout gaan. Een paar handige tips om je overhemd echt goed te strijken, komen je misschien nog goed van pas.

Doe je overhemd nooit in de droger

Het drogen gaat natuurlijk snel en maakt je overhemd zacht, maar het shirt krimpt en het is niet goed voor de kwaliteit.

droogtrommel met rood kruis erdoorheen in het kader van overhemd strijken

Wring je overhemd nooit uit

Maar hang je overhemd uit de wasmachine direct op een hangertje, zo droogt het shirt het beste en gaan de eerste kreukels er uit.

close-up van uitwringen nat overhemd met rood kruis er doorheen, niet doen voor overhemd strijken

Een beetje stoom doet wonderen

Je overhemd mag best een beetje vochtig zijn als je gaat strijken, het strijkt lekker en de meest hardnekkige kreukels strijk je er zo gemakkelijk uit. Je overhemd stomen of vooraf bevochtigen heeft hetzelfde effect.

stomend strijkijzer in mannen hand om overhemd strijken met stoom te laten zien

Tot slot. Donkere kleuren zoals donker blauw, bruin, zwart etc, kun je het beste binnenste buiten strijken om glimmen op de naden, kraag en manchetten te voorkomen

De overhemden van PEERS

Ieder overhemd van PEERS heeft een was etiket met daarop de samenstelling en de was en strijksymbolen aangegeven. Wanneer je dit advies volgt, dan onderhoud blijft je overhemd er beduidend langer goed en verzorgd uitzien na iedere was en strijkbeurt.

was etiket in binnenkant shirt met was en strijksymbolen voor overhemd strijken

PEERS shirts Sunday Brunch, A Few Days Off, Getaway en Roadtrip hebben een samenstelling van katoen met polyamide  en elastan. Het strijkijzersymbool heeft maar 1 stip en daarom op lage temperatuur slechts licht strijken. Stomen is ook een manier om de shirts mooi strak te krijgen.

3 jongemannen in ieder afzonderlijke shirts over de broek gedragen met smart casual look en hoef je niet te strijken

Day Break, Escapade en Weekend zijn van katoen met een beetje elastan voor. Het strijkijzer symbool heeft 2 stippen, dus strijken doe je op een medium hoge temperatuur. De Top Easy Care behandeling van de stof maakt het strijken extreem gemakkelijk en is op verantwoorde en duurzame wijze aangebracht.

drie keer dezelfde man in een ander strijkvrij overhemd

De waardering van www.peers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 266 reviews.