Overhemden wassen doe je zo

Er fris en verzorgd uitzien, dat willen we natuurlijk allemaal. Het dragen van een overhemd geeft een man uitstraling en allure en daarom is het goed verzorgen en wassen van je overhemd erg belangrijk. Bovendien gaat een overhemd aanzienlijk langer mee wanneer je dat met zorg en op de juiste manier doet. Hieronder zetten we op een rijtje hoe je overhemden moet wassen en wat de “do’s & dont’s” zijn voor het allerbeste resultaat.

Waarom moet je voorzichtig zijn bij het wassen van je overhemd?

Van oudsher worden de meeste overhemden gemaakt van katoen en dat is nog altijd zo. Katoen heeft namelijk de prettige eigenschap dat het niet snel slijt, natuurlijk aanvoelt op de huid, vocht absorberend en luchtdoorlatend is en makkelijk te verven is. Het is daarom niet zo gek dat ontwerpers graag van katoenen stof gebruik maken.

Omdat katoen nou eenmaal zo makkelijk absorbeert en makkelijk te verven is, begrijp je natuurlijk dat bij het wassen van je overhemden je extra voorzichtig  moet zijn. Het overhemd neemt bij het wassen heel gemakkelijk andere kleuren op en zorgt dan voor verkleuring. Een rode zakdoek in de katoenen was , kan grote gevolgen hebben voor je overhemd en geeft al snel een rood roze verkleuring. “Aanbloeden” noemen we dat in vaktermen.

De wat mindere eigenschappen van katoen zijn, dat het kreukgevoelig is en neiging heeft te krimpen. Katoenen overhemden krimpen als die te heet gewassen worden en soms zelfs tot wel 5%. Je overhemd wordt dan al snel te kort en te strak en dat geldt zeker voor de mouwlengte. De kreukgevoeligheid van katoen maakt dat je je overhemd (bijna) altijd zult moeten strijken.

Door de katoen te mixen met polyester, polyamide of andere synthetische garens, kan men die eigenschappen positief beïnvloeden, waardoor bij het wassen van je overhemd de krimp, de kreukgevoeligheid en zelfs het verkleuren minder wordt. Ook wordt het overhemd steeds vaker chemisch behandeld in de fabriek waardoor bijvoorbeeld de kreuk minder wordt en makkelijk is te strijken.

Overhemden wassen: de belangrijkste adviezen

Hoe voorkom je dat de bovenstaande problemen jou niet overkomen? Lees altijd eerst voordat je je overhemd gaat wassen het was etiket. Dat zit meestal aan de binnenkant van je shirt in de zij naad. Op dit etiket staan naast de samenstelling ook de was-symbolen en kort en krachtig de belangrijkste was en behandelingsadviezen.

Houd je altijd aan deze wasvoorschriften want die zijn nauwkeurig afgestemd op de kwaliteit en samenstelling van je overhemd. Daarop valt te lezen op hoeveel graden (temperatuur) je je overhemd mag wassen, bij hoeveel toeren je mag centrifugeren en hoe heet je mag strijken. Of je naast je wasmiddel nog andere producten mag gebruiken of behandelingen mag doen valt er ook op te lezen. Bijvoorbeeld of je een chloormiddel of een wasdroger mag gebruiken.

Als je het was-etiket eenmaal goed gelezen hebt en je volgt de instructies nauwkeurig op bij het wassen van je overhemd, dan kan het eigenlijk niet fout gaan. Zorg er voor dat je je overhemd altijd wast samen met gelijke of dezelfde kleuren, dus blauw met blauwe was, rood met rode was, groen met groen etc. Op die manier loop je nooit het gevaar dat je overhemd verkleurt in de was.

Met name met witte overhemden moet je extra goed opletten, die verkleuren heel gemakkelijk als er andere afwijkende kleuren mee gewassen worden. Als dat eenmaal gebeurd is, is dat moeilijk te herstellen. Dus was je witte shirt alleen met ander witte katoenen kledingstukken.

Overhemden wassen in 7 stappen

 1. lees de instructies op het was etiket en volg die nauwkeurig
 2. sorteer de was op kleding met dezelfde wasvoorschriften,  gewicht en samenstelling
 3. sorteer de was op dezelfde of gelijke kleuren (wit bij wit, blauw bij blauw etc.)
 4. zeep toevoegen afgestemd op de hoeveel was, niet overdrijven
 5. afstellen juiste programma, temperatuur en toerental centrifuge (niet meer dan 600)
 6. programma afgerond dan enigszins vochtig uit de trommel halen en je overhemd op een hangertje of plat laten drogen (nooit in de droger!)
 7. na drogen, strijken volgens instructies op het was etiket

De overhemden van PEERS

Voor de overhemden van PEERS geldt precies hetzelfde als hierboven omschreven. De wasvoorschriften zitten in ieder overhemd met daarop duidelijke was instructies. (zie ook Hulp nodig / wasvoorschriften)

De “4 way stretch” shirts van PEERS zijn speciaal en volgens de allerlaatste technologie gemaakt. Dat betekent dat de eigenschappen van deze overhemden net even anders zijn dan een katoenen overhemd en je de shirts met aandacht moet wassen.

Onze shirts de Sunday Brunch, de Getaway, A Few Days Off en de Roadtrip, zijn van een jersey stof gemaakt en hebben een samenstelling van 53% katoen – 43% polyamide – 4% elastan en hun eigen wasvoorschrift.

Voor het wassen van deze overhemden gelden precies dezelfde adviezen als hierboven, met uitzondering van de volgende instructies:

 • wassen op 30°
 • plat drogen         
 • strijken op lichte temperatuur
 • nooit in de droge

Overhemden wassen met deze extra tips

Was zwarte en donkere blauwe overhemden binnenste buiten, daarmee voorkom je dat de randen aan de boorden, manchetten en placket (lijst voorkant) extra slijten aan de zichtbare buitenkant.

Haal de ballijnen uit de boord (strookjes kraag versteviging).

Soms strijk je overhemden net wat makkelijker als ze nog vochtig zijn.

Zwart en donker blauwe overhemden binnenste buiten strijken om glimmen op de naden en randjes te voorkomen