fbpx

Hoe houd ik mijn witte overhemd wit?

Witter dan wit zou je het liefst je witte overhemden altijd hebben. Voor een fris en verzorgde look, wil je niet dat je een grauw en groezelig wit hemd aan hebt. Hoe houd ik mijn witte overhemd wit en schoon, vertellen we je hieronder.

witte man met baard en bril in schoon fris wit overhemd

Hoe krijg ik mijn witte overhemd schoon?

Witte overhemden zijn zeer besmettelijk en worden snel vies, het is helaas niet anders. Op wit zie je nu eenmaal alles. Bij normaal gebruik worden de binnenkant van de kraag (halsring) en de randen van je manchetten het snelst smoezig. Heb je last van transpiratie en gebruik je deodorant, dan heb je kans dat de okses van je witte overhemd geel verkleuren. De deodorant in combinatie met zweet en zeep tast de kleur van het wit aan. Het wil echter niet zeggen dat je je shirt niet schoon en wit kunt krijgen.

Hoe was je een wit overhemd? Met behulp van de volgende huis, tuin en keuken middelen krijg je je witte overhemd in no-time schoon.

Zuiveringszout (Baking Soda)

Als je zuiveringszout met water mengt wordt er waterperoxide (bleekmiddel) gevormd. Daarmee is het een perfect middel om de was wit te houden. Ook vieze (transpiratie) geurtjes hechten zich aan het zout. Bovendien is het biologisch afbreekbaar en mild voor het milieu. Doe een schep Baking Soda in een emmer water en roer goed door elkaar. Dompel je witte overhemd erin en laat het een tijdje intrekken. Daarna in de wasmachine en je shirt is weer als nieuw.

Schoonmaak azijn

Zweetplekken en ook zweetgeurtjes krijg je er met een beetje schoonmaakazijn er zonder problemen uit. Doe in een emmer water een scheut azijn en dompel je shirt erin onder. Laat het even staan en de azijn weekt de bacteriën en eiwitten die eraan vastzitten los. Daarna was je je shirt in de wasmachine en je ruikt en oogt weer fris.

Ossengalzeep

Het oudste huis, tuin en keuken middel dat er bestaat. Ossengalzeep is het middel om witte overhemden die verkleurd of vergeeld zijn, wit te krijgen. Maak je hemd of de zeep eerst nat en wrijf daarmee de vlekken in. Laat het even intrekken en was daarna een normaal wasprogramma. De vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Biotex

Deze speciale vlekkenverwijderaar is ideaal voor witte overhemden. Smeer de Biotex volgens de instructies van de verpakking op plekken en vlekken en laat 15 tot 30 minuten intrekken. Doe je shirt vervolgens in de wasmachine en draai een normaal programma. Liever een natuurlijk en biologisch afbreekbaar middel, probeer het dan eens met citroensap.

Bleekmiddel

We geven deze optie bewust als laatste, omdat bleek vrij agressief is en de stof kan aantasten. Gebruik dit alleen als je ten einde raad bent en al het andere niet geholpen heeft en zeker niet te vaak. Meng een beetje bleekmiddel met water en laat je witte overhemd 15 tot 30 minuten inweken. Spoel daarna goed uit en was in de wasmachine conform wasvoorschriften.

Hoe houd ik mijn witte overhemd wit?

Nu je eenmaal weet hoe je je overhemd weer wit kunt maken, is het zaak om het wit te houden. We geven je 5 tips die je daarbij kunnen helpen. Als je deze altijd goed in de gaten houdt kan het niet fout gaan en voorkome je veel problemen.

Wit bij wit – kleur bij kleur

Voordat je gaat wassen moet je de kleuren scheiden van de witte kledingstukken. Er mag nooit gekleurde was of kledingstukken bij je witte overhemden in de was zitten. Kleuren kunnen afbloeden en die hechten aan de witte was. Je witte shirt verkleurt of wordt grauw.

helder schoon wit overhemd drijvend in de was

Was met een wit wasmiddel

Gebruik altijd een speciaal wit wasmiddel voor je witte was. Hier zit een mild bleekmiddel in, dat ervoor zorgt dat wit echt wit blijft. Gebruik dit echter nooit voor de gekleurde was, want het tast de kleuren aan en maakt ze vaal.

man in wit t-shirt zonder mouwen met v-hals

T-shirt dragen

Het houdt je overhemd langer schoon, zeker bij gebruik van deodorant. En ten tweede voorkomt het doorschijnen van de stof. Zie daarvoor ons blog “Waarom is een wit overhemd altijd goed?” en de adviezen die we daarbij geven.

schoon gewassen witte overhemden aan de waslijn buiten drogen

Drogen in de buitenlucht

Alle witte overhemden drogen beter in de frisse buitenlucht. Bovendien blijven ze dan frisser, schoner en witter.

Deodorant zonder aluminium

De grote boosdoener van de gele vlekken onder de oksels, is het stofje aluminium dat in deodorant zit. Gebruik je deodorant, kies er dan een die vrij is van aluminium. Een deo-roller biedt al oplossing.

De overhemden van PEERS wit houden.

De Sunday Brunch en de Daybreak zijn de 2 witte overhemden in de collectie van PEERS. Beiden zijn optical white, mooi vol wit en schijnen niet door. Maar hoe houd ik mijn overhemd wit van Peers? Alle bovenstaande tips en adviezen zijn van toepassing op onze shirts. Wij adviseren daarnaast altijd om de instructies op het was etiket goed te volgen.  Het etiket zit in de zijnaad aan de binnenkant van het overhemd.

Vragen en antwoorden over witte overhemd wit houden

Laat je overhemd een paar uur weken in een bak met schoonmaak azijn. Daarna gewoon uitspoelen en in de wasmachine wassen. Voeg eventueel wat schoonmaak zijn toe aan het bakje voor wasverzachter en zeg vaarwel aan nare geurtjes en vlekken.

Als je je witte was weer helemaal wit wil, selecteer je het katoenprogramma op je wasmachine. Pas de temperatuur en de centrifuge aan en stel die in op 40 graden en 800 tot 1000 toeren. Let wel, het katoenprogramma duurt wat langer, maar het resultaat is het waard!

Donkere overhemden kun je gemiddeld twee tot drie keer dragen en dan moeten ze in de was. Witte overhemden adviseren wij slechts een keer te dragen. Binnenkant kraag en manchetten worden namelijk snel “smutzig”.

Je wast een katoenen witte overhemd het beste op 40 graden. Delicate en hele fijne witte overhemden kun je beter wassen op 30 graden. Controleer altijd eerst de instructies op het wasetiket.

Wassen op 60 graden raden wij af, want de kans op krimp is groot. Zeker bij een nieuw, nog niet eerder gewassen overhemd. Krimp herken je door te korte mouwen en een kortere voor en achterkant. Het veroorzaakt voelbaar een mindere pasvorm.

Ons advies is heel eenvoudig; wit. Het voorkomt doorschijnen en kleurt je hemd vol wit. Daarnaast blijft je witte overhemd langer schoon. Wil je een modsiche of sportieve look dan kan een kleurtje natuurlijk ook. Voorkom doorschijnen.

De waardering van www.peers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 266 reviews.