fbpx

Hoe moet je overhemden opvouwen?

Ik ga op reis en ik neem mee … een overhemd. Maar hoe krijg je die ongeschonden en kreukvrij uit je tas of koffer? Een strijkijzer heb je niet bij de hand en je wil er wel verzorgd uitzien. Overhemden  opvouwen is een hele kunst, maar ook gemakkelijk aan te leren. Hier vertellen we hoe je dat het beste kunt doen.

Overhemden opvouwen; een must of niet nodig?

Koop je een overhemd in de winkel of online, dan is het overhemd altijd strak opgevouwen. We noemen het ook wel de opmaak van een shirt. Overhemden opvouwen vinden wij, een absolute must. Waarom zul je je afvragen?

Een goed opgemaakt shirt is het visitekaartje van ieder overhemd. Het is de presentatie van het shirt in optima forma, want het toont in zijn mooiste vorm en uitstraling. Alle belangrijke details van het overhemd zijn zichtbaar, op basis waarvan jij tot aankoop overgaat. Overhemden opvouwen tonen de vorm van de boord, de hoogte en de tie-space. Belangrijk voor zakelijke overhemden. De tie-space laat zien of de boord mooi gesloten is bij het dragen van een stropdas. Een mooi opgevouwen shirt laat ook de vorm van de manchet zien, de lijst met knopen (placket) en een eventuele borstzak. Als overhemden opvouwen op correcte wijze is gedaan, dan zijn de shirts in balans en vertonen symmetrie.

In de fabriek worden overhemden met veel aandacht opgevouwen. Er is een speciaal team voor opgeleid (folding department), die dat met veel liefde en toewijding doet. Je moet weten, dat een goed opgevouwen hemd,  een slecht gemaakt overhemd een facelift geeft. Het omgekeerde geldt echter ook; de kwaliteit van een goed gemaakt shirt wordt teniet gedaan door een lelijke presentatie of opmaak.

witte vrouw die overhemd aan het opvouwen is
blauw overhemd opvouwen door vrouw
blauw overhemd mooi opgevouwen door vrouw

Overhemden worden op het einde van het productieproces om een karton gevouwen en met speldjes en plastics opgemaakt en in vorm gehouden. Een cellofaan plastic zak maakt het geheel af. Alles voor een mooie presentatie.

Waarom overhemden opvouwen?

verschillende kleuren overhemden opgestapeld opgevouwen in kast

Omdat katoen de neiging heeft te kreuken, adviseren wij in principe om je shirts op een hangertje te doen. Het is beste manier om overhemden kreukvrij te houden. Maar kan dat niet, dan biedt opvouwen de oplossing en bespaart ruimte in je kast. Het stapelen van je overhemden geeft bovendien een mooi overzicht van je shirts.

Ga je op reis en neem je overhemden mee in je tas of koffer, dan is overhemden opvouwen het beste om te doen. Indien netjes gedaan bespaart het ruimte in je bagage en voorkomt het kreuken. Jarenlange reiservaring leert dat een overhemd opvouwen samen met een T-shirt, ook kreukels voorkomt.

Sommige mannen rollen hun shirts op bij  het inpakken van de koffer,  maar dat kan alleen met overhemden die minder kreukgevoelig zijn. Lekker compact en ruimte besparend. Een 100% linen hemd leent zich daar uiteraard niet voor.

Tot slot, overhemden opvouwen kost natuurlijk tijd, een goede tafel om op te vouwen en wat behendigheid. Bij dit laatste gaan we je nu helpen.

Overhemden opvouwen doe je zo

Overhemden opvouwen is niet moeilijk, maar vereist wat handigheid. Bekijk hieronder alle stappen voor snel en netjes opvouwen. Of anders bekijk hier het instructiefilmpje .

  1. Overhemden vouwen doe je op een ruime tafel.
  2. Knoop je overhemd dicht en leg het omgekeerd, plat op de tafel recht voor je .
  3. Sla 1 mouw overdwars naar binnen en leg daar de andere mouw overheen .
  4. Draai het overhemd een kwart slag, zodat het horizontaal voor je ligt, met de zijkant naar je toe.
  5. Vouw beide zijkanten één voor één naar binnen toe, tot aan het midden van het hemd.
  6. Draai het hemd weer een kwartslag zodat de onderkant naar je toe ligt, in lengterichting.
  7. Vouw de onderkant van het overhemd ca. 15 cm naar boven.
  8. Neem de gevouwen onderkant bij de hoeken beet en vouw het om naar boven tot aan de schouderlijn.
  9. Draai het overhemd om met de voorkant boven … et voila.

Je shirt oogt weer haast als nieuw en kan zo de kast of koffer in.

De overhemden van PEERS opvouwen?

PEERS maakt geen gebruik van overbodige, niet duurzame verpakkingsmaterialen zoals plastic en metaal. Je leest het goed, overbodig, want deze materialen haal je er meteen uit en gooi je weg. Dat vinden wij nutteloze  verspilling en slecht voor het milieu. Wij vouwen onze overhemden netjes op zonder deze materialen.

plastic, kartonnen en metalen opmaakmaterialen die niet gebruikt worden

Onze shirts zijn verpakt in een doosje van gerecycled karton, ontworpen om per post te verzenden. Zo besparen we CO2 uitstoot van bezorgers. Bovendien hergebruiken we de doos graag. Gooi hem niet weg maar stuur hem in dezelfde zak gratis terug met behulp van de retoursticker.

witte handen leggen opgevouwen overhemd in duurzaam doosje met vloiepapier

Peers shirts ogen misschien niet zo strak gevouwen als je gewend bent, maar wel verzorgd en heel rijk. Een bewuste bijdrage aan een schonere wereld. Na uitpakken even licht strijken en uithangen en die paar kreukels gaan eruit.

mooi opgevouwen overhemd in duurzaam doosje van Peers

Overhemden opvouwen bij PEERS? De 4 Way Stretch en de Twill Stretch shirts zijn op deze manier opgevouwen en verpakt. De poloshirts trouwens ook. Wij vinden ophangen van onze overhemden altijd beter en als dat niet kan, volg dan het advies zoals hierboven omschreven.

Handige extra vragen en antwoorden.

Hier is een snelle tip: begin met de mouwen en vouw ze naar binnen, vouw dan het overhemd in de lengte doormidden en rol het op vanaf de onderkant. Zo blijft je overhemd kreukvrij en klaar om mee te nemen!

Geen kreukels in je kleding tijdens het reizen? Leg dan een plastic zak onderin je tas of koffer, plaats je kleding er bovenop en leg nog een plastic zak over je kleding heen. De gladde oppervlakken van de zakken verminderen kreukels en zorgen ervoor dat je kleding er netjes uitziet.

Wil je kreuken uit je kleding halen zonder een stomer te gebruiken? Hang je kledingstuk op en besprenkel de kreukels met water. Gebruik vervolgens een föhn om je kleding te drogen. Het water ontspant de vezels in de kleding en de föhn is een alternatief voor een handstomer.

Voor een formele look draag je een overhemd netjes in je broek en doe je de knoopjes niet te ver open. Wij adviseren 1 knoopje maximaal. Als je gaat voor een casual uitstraling, draag je je overhemd juist losser. Laat je kraag open op maximaal 2 knoopjes. Het shirt kan over de broek.

Voor een verzorgde uitstraling draag je onder een overhemd een ondershirt. Dit is een effen t-shirt of eventueel mouwloos, met een goede pasvorm en onopvallende kleur. Het voorkomt doorschijnen van het overhemd, biedt extra warmte en draagt comfortabel.

Kleding bewaren voor langere tijd? Een droge, stofvrije en donkere plek is het beste. Het is belangrijk om vocht te vermijden anders ontstaan er schimmels. Een donkere omgeving zorgt ervoor dat je kleding niet verkleurt door licht. Je zou bijvoorbeeld een extra kledingkast op zolder kunnen gebruiken of een droge kelder.

De waardering van www.peers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 269 reviews.