Wanneer zit een overhemd te strak?

Je kleding “op maat laten maken” dat willen we natuurlijk allemaal. Vroeger deden mannen dat regelmatig, om er zo goed verzorgd mogelijk uit te zien. Kleermaker was een mooi en dankbaar ambacht, zij verstonden hun vak goed. Vandaag is het meestal standaard confectie, ook wel massa productie en moet je op zoek naar de juiste pasvorm. Maar wanneer zit een overhemd te strak? Daar gaan we in dit blog over vertellen.

De verschillende pasvormen van overhemden.

Niet één man is gelijk. En misschien gelukkig maar, want divers en variëteit geeft afwisseling en kleur.  Zoveel verschillende mensen als er zijn, zoveel pasvormen zijn er ook. Dit geldt evenzo voor overhemden. Aan de hand van de bouw van een man kunnen we de verschillende pasvormen van een overhemd het beste omschrijven.

Een dunne, tengere man of jongen, die bovendien heel modieus is ingesteld, voelt zich happy in een “Skin Fit” pasvorm. Het woord zegt het al, een pasvorm die strak op de huid gedragen wordt. Voor deze jongens geldt, hoe strakker hoe beter. Overhemden met Skin Fit pasvorm zijn altijd van een stof met stretch gemaakt.

Skin Fit

Een slanke man die met de mode mee wil gaan en zijn kleding mooi passend draagt, kan zich waarschijnlijk helemaal vinden in een “Slim Fit” pasvorm. Slim Fit wil zeggen dat de pasvorm zo is gemaakt dat de vorm slank afkleedt. Slim Fit overhemden, zijn gemaakt van stoffen met of zonder stretch.

Slim Fit – Peers styename
A Few Days Off

Een normaal gebouwde man met een gemiddeld postuur die zijn kleding graag lekker ruim en comfortabel draagt, moet geen Slim Fit pasvorm dragen. Als hij zich afvraagt wanneer zit een overhemd te strak, dan is dat duidelijk het geval bij een Slim Fit overhemd. Deze man wordt helemaal gelukkig in een overhemd met “Regular Fit” pasvorm. Een comfortabele pasvorm, die niet knelt op buik, schouders, armsgat en armen. Stretch stoffen zijn hiervoor niet nodig.

Regular Fit

Een corpulente man met buik, een stevige nek en schouders draagt het liefst een overhemd dat gemaakt is in een “Comfort Fit” pasvorm.  Comfort, extra stof en ruimte is in deze pasvorm met veel aandacht verwerkt. In alle opzichten is de pasvorm groter gemaakt om het comfort te bieden dat vereist is. Zelfs de lengte voor en achter, om te voorkomen dat het shirt uit de broek raakt.

Met een van deze pasvormen, heb je nooit meer het probleem wanneer zit een overhemd te strak.

Wanneer past een overhemd perfect?

Met zoveel verschillende pasvormen raak je snel het overzicht kwijt. Weet dat er geen strikte regels voor zijn, het gaat altijd om jouw eigen persoonlijk voorkeur en smaak. Er zijn mannen die stevig van bouw zijn, maar graag Slim Fit met stretch dragen. Weer andere mannen die slank en tenger zijn, dragen hun overhemd liefst ruim en comfortabel. 

Perfecte pasvorm – PEERS style Getaway

Maar los van je persoonlijke voorkeur en smaak, moet je altijd de juiste boordmaat, armlengte en rug lengte van je shirt afstemmen. Deze maten bepalen of je hemd goed past.

De boordmaat is bepalend voor de grootte van je overhemd. Het geeft de omvang van de hals in centimeters. Bij een gesloten boord moet je 1 vinger tussen shirt en hals kunnen steken, dan is de maat perfect. De rest van het shirt is daarop aangepast en daarmee in balans. De pasvorm bepaalt of je shirt strak, slank of ruim zit.

Wanneer zit een overhemd te strak?

Niets is lelijker dan een overhemd dat te strak zit. Het is niet flatteus en onnodig ook. Je merkt het natuurlijk zelf maar al te goed, want het is moeilijk bewegen in een te strak overhemd. Het knelt en geeft geen comfort. Je beweegt als een houten Klaas en het overhemd snijdt je in de oksels. Je shirt zit echt te strak.

Dan zijn er mannen die zichzelf blijven zien als in hun jonge jaren; sportief getraind en slank. Zij kleden zich graag nog net zo, maar dat kan al lang niet meer. Het overhemd tekent af en vertoont strakke plooien op buik, borstkas en rug.  

In het ergste geval trekt het shirt open, met name bij het zitten, en er ontstaat grote spanning bij de knopen. Het is “not done” , wanneer de buik en huid ontbloot. Een overduidelijk voorbeeld van wanneer zit een overhemd te strak.

6 tips voor het bestellen van de juiste maat overhemd.

Om problemen te voorkomen geven we je hier enkele tips die je helpen bij het bestellen van de juiste maat voor je overhemd. Houd er rekening mee dat maten en pasvorm van ieder merk niet hetzelfde hoeven te zijn en anders uit kunnen vallen.

  1. Meet of laat je meten;  je hals, borst en -middelomvang, je arm en rug lengte. Zie onze blogs “Mouwlengte meten in 5 stappen”, “Je ruglengte meten? Zo doe je dat”.
  2. Ben duidelijk over je persoonlijke voorkeur; ga je voor strak, slank, comfort of er tussenin?
  3. Ben eerlijk over je eigen fysiek en bouw; wordt geen “Michelin” mannetje.
  4. Check de maattabel van het betreffende shirtmerk en/of laat je adviseren.
  5. Kijk naar de maat van je favoriete overhemd en vergelijk.

De pasvorm van de overhemden van PEERS.

De overhemden van PEERS hebben een Slim Fit pasvorm. Door jarenlange ervaring en grondige studie is deze pasvorm tot stand gekomen en heeft voor de gemiddelde man een uitstakende pasvorm. Mooi slank vallend op schouders, borst en buik. De armlengte en wijdte is gemiddeld en zeker niet te strak.

PEERS overhemden hebben de perfecte pasvorm. Door de uitgekiende pasvorm en de unieke 4 Flex technologie (rekbaar in 4 richtingen), beweegt dit shirt altijd met je mee. Hierdoor is ook voor de stevigere man onze Slim Fit pasvorm perfect.

Wanneer zit je overhemd te strak, hoef je nooit meer over te twijfelen met PEERS shirts. Sunday Brunch, A Few Days Off, Getaway, Roadtrip en ook de Weekend, Daybreak en Escapade zijn stuk voor stuk zorgvuldig geproduceerd volgend  +deze standaarden.