fbpx

Je ruglengte meten? Zo doe je dat.

Iets “achter de rug om” doen is natuurlijk nooit netjes en daar kunnen wij bij PEERS slecht tegen. Dat je shirt goed past en qua ruglengte goed en lekker zit, vinden we daarentegen heel belangrijk. Hoe je dat kunt controleren en waar je op moet letten bij je ruglengte meten gaan we je in dit blog vertellen.

close-up van bovenkant rugpand van lichtblauw overhemd om ruglengte te meten

Wat wordt er met ruglengte bedoeld?

“Je kunt me rug op” heb je vast wel van gehoord of is je misschien zelfs wel eens verweten. Hoe dan ook het is niet sympathiek. “De rug rechten” daarentegen is een goed advies en helpt je door het leven. Zo zien wij dat ook, maar bij natuurlijk in een heel andere context.

De mens is in de loop van de tijd van klein naar als maar groter gegroeid en van krom gebogen lopen, naar steeds rechter lopen geëvolueerd.  Ons fysieke gestel heeft zich daaraan aangepast en groeide daarin mee. Rug en benen werden recht en kwamen in balans.

evolutie van de mens in tekening om het meten van ruglengte uit te leggen

Balans is heel belangrijk bij het maken van een overhemd. Wat je moet weten is dat een overhemd uit wel meer dan 15 losse delen bestaat. Al die delen zijn volledig in balans met elkaar en vormen een geometrisch geheel die de pasvorm bepalen. Ruglengte meten is een belangrijk onderdeel daarbij.

patroon delen van een herenoverhemd om de ruglengte op juiste manier te meten

De ruglengte, het woord zegt het al geeft de lengte van je rug aan. Heel concreet is het de lengte van bovenaf de zevende rugwervel, de laatste knobbel net boven je rug,  naar beneden tot aan je heupen. Hebben we het over de ruglengte bij een overhemd dan bedoelen we de achterkant van het shirt.

zwarte man op de rug gezien in wit overhemd van 4 way stretch om de ruglengte te meten

Waarom je ruglengte meten?

twee jonge mannen in een lichtblauw overhemd zakelijk in de broek gedragen mooi aansluiten en niet te strak

Als je er netjes en verzorgd uit wil zien is ruglengte meten zeer belangrijk om je shirt goed en lekker te laten zitten. In de wereld is niet een man hetzelfde gebouwd en dat maakt het zo moeilijk om kleding en dus ook overhemden goed passend te maken voor iedereen.

Mannen lopen recht, of iets gebogen, zijn getraind en zwaar gespierd of zijn ongetraind en juist gezet. Om al die verschillende vormen van lichamen, goed en passend aan te kleden, is op zijn minst gezegd een uitdaging. En dan vergeet ik nog de afhangende of ongelijke schouders bij veel mannen, die ook van invloed kunnen zijn. Goede patronen maken is niet makkelijk.

smart casual look van drie jongemannen op een rijtje met hun shirt over de broek gedragen met de juiste ruglengte

Je begrijpt dus dat het op de juiste en correcte manier ruglengte meten, een grote rol speelt bij het lekker zitten van een overhemd. Comfort is natuurlijk het allerbelangrijkst, maar lekker zitten moet hand in hand gaan met goed en mooi “vallen” van het overhemd. Is de ruglengte tekort dan kun je het hemd niet goed in je broek stoppen.

Het staat slordig wanneer je shirt onder je trui of jasje uitkomt en aan de achterkant uit de broek hangt. En ook is het niet mooi wanneer je shirt te lang is en weg gepropt in je broek zit. Je kruis en achterkant zit vol met plooien en geeft een “bulky” en stoffig uiterlijk.

Is het overhemd speciaal bedoeld om uit de broek te dragen dan is dat natuurlijk iets anders.

Ruglengte meten in 4 stappen.

We zetten hier de stappen op een rijtje om ruglengte meten op een correcte manier te doen. Het is niet zo moeilijk als het lijkt en zorgt ervoor, dat je altijd het overhemd met de juiste lengte draagt. Zorg voordat je start dat je een meetlint bij de hand hebt.

tekening van overhemd op de rug bezien om ruglengte meten te laten zien
  1. Leg je overhemd uitgevouwen en omgekeerd, met de voorkant plat op tafel, met het rugpand naar boven.
  2. Zorg dat je eventuele plooien die er in zitten, glad wrijft zodat je nauwkeurig kunt meten en het shirt in vlakke en ontspannen toestand ligt.
  3. De ruglengte meet je door vanaf de onderkant van de kraag, langs de rug naar beneden te gaan met je lint, tot aan de onderkant van het shirt.
  4. Het aantal cm’s dat je meet, geeft de ruglengte weer van je overhemd

De ruglengte van de overhemden van PEERS 

Bij PEERS hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar de lengte van de man, om een zo goed mogelijke pasvorm en ruglengte te ontwikkelen. Daaruit blijkt dat mannen de afgelopen decennia gemiddeld bijna 4 cm langer geworden zijn.

lachende jongeman hangend over stuur van fiets in donkerblauw shirt over de broek met juiste ruglengte

Dat is een gegeven waar we met ruglengte meten in onze maattabel rekening mee hebben gehouden. We realiseren ons goed dat het een gemiddelde is en dat dat natuurlijk niet voor iedereen geldt. Alle overhemden van PEERS hebben een ruglengte die per maat langer wordt, zodat ieder shirt de juiste ruglengte heeft.

Bovendien hebben wij de ruglengte zo afgestemd dat je je overhemd in, maar ook over je broek kunt dragen. Dit geldt voor onze “4 way” stretch hemden Sunday Brunch, A Few Days Off, Getaway , Roadtrip en ook voor de normale stretch hemden Daybreak, Weekend en Escapade.

De waardering van www.peers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 269 reviews.