fbpx

Mouwlengte meten in 5 stappen

 

hand met meetlint om mouwlengte te meten

Niets is zo vervelend als de mouwlengte van je overhemd te kort of te lang is en als je dat moet corrigeren. Een mouw langer maken kan niet op normale wijze en je mouw korter maken is een hele klus. Daarom is het belangrijk om te weten wat voor jou de juiste mouwlengte is en hoe je jou mouwlengte kan meten. We zetten speciaal voor jou enkele zaken op een rijtje die je helpen bij het meten van de mouwlengte.

Wat wordt er met mouwlengte bedoeld?

metalen elastieke mouwophouders voor het omhoog houden van de mouw met een te lange lengte

Vroeger wist men het wel als je mouwlengte te lang was; je deed een elastieken mouwophouder net boven je elle boog om je arm en je mouw bleef omhoog zitten. Zeker boekhouders en kantoorklerken maakten daar veel gebruik van. Tegenwoordig kom je die niet meer tegen en kun je verschillende mouwlengtes kopen voor je overhemd, zodat je altijd de juiste mouwlengte hebt.

Mouwlengte , het woord zegt het al, geeft de lengte aan van de mouw van je overhemd. Deze lengte kan voor ieder merk anders zijn en is niet universeel. De goede overhemden, zeker de hemden die voor zakelijk gebruik zijn, hebben meestal de mogelijkheid om normale mouwlengte of extra lange mouwlengte te kiezen. Normale mouwlengte wordt aangegeven met “mouwlengte 5” en extra lange mouwen met “mouwlengte 7”. 

Wist je dat mouwlengte 5 oorspronkelijk is afgeleid van de Engelse mouwlengte, namelijk 35 inch. Mouwlengte 7 is oorspronkelijk 37 inch voor extra lange mouwlengte.

Korte mouwen heb je natuurlijk ook, In de zomer met zonnig weer en hogere temperaturen geeft het dat verkoeling en comfort.

Waarom jouw mouwlengte meten?

Als je er goed verzorgd en netjes uit wil zien, moet je de mouwlengte meten van je overhemd. Aan het einde van iedere mouw zit de manchet, die je kunt sluiten met een knoopje. De manchet is een belangrijk deel van de mouw. Draag je een jasje over je overhemd of een trui met overhemd, dan mag de rand van de manchet ongeveer 1 cm zichtbaar zijn, oftewel er onderuit komen.

de juiste mouwlengte zichtbaar bij witte manchet die 2 centimeter uitsteekt onder mouw van blauwe trui

Dat laat zien dat de mouwlengte van je overhemd precies goed is en kleedt mooi af. Je begrijpt dat de mouwen niet te kort mogen zijn. Is je mouwlengte namelijk tekort dan blijft de mouw steken ergens halverwege de mouw van je jasje of trui en dat draagt niet prettig en staat slordig.

vriendelijk lachende zwarte man in wit overhemd onder jasje met zichtbaar manchet met goede mouwllengte

Laat je armen langs je lichaam hangen met de manchet open. De mouw moet op het midden van de rug van je hand eindigen (of op de eerste knook van je duim). Dat lijkt te lang maar is het niet, met het sluiten van de manchet valt de mouw precies goed over je pols.

Soms zit er aan de manchet een 2e knoopje. Dit knoopje maakt dat je de manchet wat strakker kunt sluiten om de pols. Heb je een wat slankere pols of is je mouwlengte net te lang, dan kun je,  door het 2e knoopje dicht te doen de lengte “corrigeren” en passend maken.

Mouwlengte meten in 5 stappen.

tekening van een overhemd met uitleg hoe je de mouwlengte kunt meten

Je mouwlengte meten is gelukkig niet zo moeilijk als het lijkt. Volg de stappen die we hieronder beschrijven, dan kan het eigenlijk niet mis gaan. Zorg voordat je start met meten dat je een meetlint bij de hand hebt.

Leg je overhemd uitgevouwen en plat op een tafel, hetzelfde geldt voor de mouwen

Zorg dat je de eventuele plooien die er in zitten, glad wrijft zodat je nauwkeurig kunt meten en de mouw in ontspannen toestand plat ligt

Leg de mouw zodanig neer dat die de natuurlijke houding aanneemt van het patroon en ontspannen naar beneden ligt

opmeten van de mouwlengte bij een staande man met arm langs zijn lichaam

Je start met meten vanaf de “kop” van de schouder, bovenaan de mouw en brengt het meetlint langs de mouw naar het einde van de manchet

Lees het aantal cm op het meetlint en je kent de mouwlengte

De mouwlengte van de overhemden van PEERS.

Bij PEERS hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar de lengte van de man, om een zo goed mogelijke pasvorm en mouwlengte te ontwikkelen. Daaruit blijkt dat mannen de afgelopen decennia gemiddeld bijna 4 cm langer geworden zijn. Dat is een gegeven waar we met de mouwlengte in onze maattabel rekening mee hebben gehouden. We realiseren ons goed dat het een gemiddelde is, dat niet voor iedereen geldt. We hebben daarom gekozen voor een mouwlengte die precies tussen mouwlengte 5 en de extra lange mouwen met mouwlengte 7 in zit

Alle PEERS overhemden hebben een mouwlengte 6, die daarmee net iets langer meet maar niet te lang is.

Dus onze 4 way stretch hemden Sunday Brunch, A Few Days Off, Getaway , Roadtrip en ook de normale stretch hemden Daybreak, Weekend en Escapade hebben allemaal mouwlengte 6.

Bovendien zijn al onze hemden voorzien van het 2e knoopje op de manchet, zodat je die niet alleen de dikte van je pols maar ook beter op je mouwlengte kunt afstemmen. Mouwlengte meten is op deze manier heel gemakkelijk.


De waardering van www.peers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 273 reviews.