Overhemden voor hem: 7 Kenmerken voor de meest comfortabele fit

Overhemden zijn voor hem en blouses zijn voor haar. Niet alleen in woord anders maar ook in fit en comfort. De damesblouse heeft een andere pasvorm dan een overhemd en ook het gebruik van materialen is anders. Wat kenmerkt overhemden voor hem, als we naar comfort en fit gaan kijken. Daar gaan we dit blog wat dieper op in.

De 5 verschillende overhemden voor hem.

De keuze is reuze en dat maakt het er niet makkelijker op wanneer je voor een nieuw overhemd gaat. Persoonlijke smaak en voorkeur zijn leading. Voor alle smaken zijn er overhemden voor hem te vinden. Wat voor type overhemden zijn er te onderscheiden? We zetten de belangrijkste hier op een rijtje.

Zomer en winter overhemden voor hem

Niet altijd is dat makkelijk te onderscheiden, omdat de zomer en winterseizoenen steeds meer in elkaar overlopen. Winter overhemden zijn van zwaardere stoffen gemaakt. Zomer overhemden zijn wat lichter, luchtiger en kleurrijker van aard. Typische stoffen voor overhemden voor hem in de zomer zijn linnen, poplin of een open geweven stof zoals ‘giro inglese’. Een flannel overhemd, gemaakt van een licht “aangeruwde” stof en is zo’n typische winter kwaliteit, want lekker zacht en warm. De kleuren in de winter zijn iets donkerder en warmer van tint.

Lange mouw of korte mouw overhemden voor hem

Sommige mannen zul je er nooit in zien, in een korte mouw shirt. Anderen vinden het juist fijn om de armen vrij en ontbloot te hebben, zeker in de zomer. Lang niet alle merken brengen overhemden voor hem met korte mouwen, want oubollig. Deze merken zien liever dat je je manchet een paar keer omslaat of ‘oprolt’ tot net boven je elle boog. Korte mouw overhemden kunnen overigens ook heel modieus en trendy zijn.

Geweven of gebreide overhemden voor hem.

Aan een beetje technische uitleg ontkomen we hier helaas niet. Oorspronkelijk zijn overhemden voor hem gemaakt van stoffen die geweven zijn. Dat wil zeggen dat de stof van je overhemd, op een weefgetouw gemaakt is. Dat geeft een mooi strak en stabiel uiterlijk. Het overhemd is daardoor vormvast en plooit zich mooi. Verschillende bindingen of structuren zijn mogelijk.

Steeds meer komen er overhemden op de markt die van gebreide stoffen gemaakt zijn. Deze stof wordt niet gemaakt op een weefgetouw, maar gebreid op een breimachine met behulp van allerlei naalden. Gebreide stoffen zijn van nature soepeler en elastischer. Zij bieden meer comfort dan de overhemden gemaakt van een geweven stof. Gebreide stof kun je vergelijken met de stof van je T-shirt (jersey) of polo-shirt (pique). Maar dan uiteraard geschikt gemaakt voor overhemden.

Uni of gedessineerde overhemden voor hem

Ik hoor je denken; wat is dat een uni of gedessineerd overhemd?

Een uni overhemd is een overhemd dat egaal van kleur is, met andere woorden van één kleur. Dus helemaal wit, blauw, zwart of groen of geel etc. Dat kan iedere kleur zijn.

Een gedessineerd overhemd,  het woord zegt het al, heeft een dessin oftewel een motief of tekening. Je hebt ze vast in de kast hangen een ruit(jes) dessin of een streep dessin. Tegenwoordig zijn er daarnaast allerlei vrolijke printdessins mogelijk. Bloementjes, stippen of teksten en ook de meest gedetailleerde tekeningen kunnen op de stof worden geprint oftewel gedrukt.

Zakelijke of casual overhemden voor hem

In andere blogs van Peers hebben we er over geschreven. Zakelijk overhemden voor hem, ook wel ‘business’ shirts of ‘dress’ shirts genoemd, zijn overhemden die je naar je werk draagt of op speciale gelegenheden. Deze shirts hebben een sjiekere, verzorgde uitstraling. Je kunt ze dragen met een das, onder een jasje of pak. Business shirts zijn te krijgen als uni en gedessineerde overhemd.

Casual shirts zijn de overhemden voor hem die je in je vrije tijd draagt. Je kleedt je dan meestal niet zo formeel, maar meer relaxt en ontspannen. Echter betekent dat niet dat het minder verzorgd is. Casual shirts zijn er in uni en gedessineerd. Voorbeelden van casual overhemden voor hem zijn een jeansshirts, een gewassen oxford shirt of een met geprinte bloemen. Buttondown shirts zijn vaak casual overhemden.

De 7  kenmerken voor de meest comfortabele fit.

De meest comfortabele fit is niet voor iedereen gelijk, want persoonlijke voorkeur en lichaamsbouw spelen daarbij een grote rol. Wil je je overhemd strak of slank, ruim of comfortabel en ben je gezet of gespierd, voor iedereen ligt dat anders.

Hoe dan ook, het allerbelangrijkst is de BALANS van het overhemd.

Je moet weten dat een goed overhemd is gemaakt van ca. 20 afzonderlijke delen. Deze worden heel precies berekend en uit de stof geknipt. Eenmaal aan elkaar genaaid, is er symmetrie en perfecte balans.

Klopt de balans, dan geldt voor alle overhemden voor hem, dat het hemd zich vormt naar de contouren en lijnen van het lichaam. Ongeacht persoonlijke smaak of voorkeur.

Een goede balans of de meest comfortabel fit herken je als:

  • De halsring aangesloten ligt rondom je nek of hals en niet ‘wijkt’.
  • De boord mooi rechtop staat en niet “inzakt”.
  • De punten van de kraag mooi aansluiten (liggen) op hals en body.
  • Het schouderstuk mooi aansluit op de breedte van je schouders en niet te ver overhangt.
  • Voor en achterkant glad zijn, zonder (teveel) plooien en trekken bij de knopen.
  • De mouwen niet trekken bij oksels en elleboog.
  • De mouwen met manchet net tot over de pols vallen.
Peers style A Few Days Off

Welk overhemd is geschikt voor jou?

Zoveel smaken, zoveel aanbod, er zijn altijd geschikte overhemden voor hem te vinden.

Ons advies; ‘ken je zelf’ en blijf bij je ‘look’.  Hoe kleed jij je het liefst; formeel, zakelijk, nonchalant, modieus of juist traditioneel, sportief of casual?  Zoek daar dan het juiste merk bij.

Ieder merk heeft zijn eigen pasvorm, niet één merk is hetzelfde. Sommige merken hebben meerdere pasvormen. De meest voorkomende pasvormen of fits zijn: Skin Fit, Slim Fit, Regular Fit en Comfort Fit.  Laat je goed informeren en kies de fit die jij het prettigst vindt.

By the way; over smaak valt niet te twisten.

Last but not least;  voor extra comfort zijn er overhemden voor hem met een beetje lycra of elastan, voor extra comfort.

Overhemden van Peers.

Bij de overhemden van Peers komen alle goede dingen samen. Een uitgekiende maattabel, die bewezen geschikt is voor ieder type man en lichaamsbouw. Gemaakt van onze unieke ‘4 way stretch’ stof. Het overhemd voor hem dat altijd met je meebeweegt en draagt als een T-shirt.

Ervaar het zelf met onze shirts Sunday Brunch, A Few Days Off, Getaway, Roadtrip , die gemaakt zijn in de unieke “4 Way Stretch” jersey. De Weekend, Daybreak en Escapade zijn ook super comfortabel en zijn gemaakt van een cotton stretch twill.