Wat is Slim Fit?

Wat is slim fit - blog

Tegenwoordig hebben heel veel overhemden een Slim Fit pasvorm. Bij sommige mannen schrikt dat af en zij denken dat Slim Fit voor hen niet geschikt is. Dat hoeft niet altijd zo te zijn want de combinatie van materiaal, samenstelling en maattabel bepalen of overhemden Slim Fit voor jou geschikt zijn ja of nee. In dit blog leggen we dat uit en gaan we dieper in wat Slim Fit precies is.

Wat is een slim fit overhemd?

In eerdere blogs hebben we er al eens over geschreven, bijvoorbeeld in “Wanneer zit een overhemd te strak”. Er zijn namelijk verschillende pasvormen voor heren overhemden. Een pasvorm of wel “fit” geeft aan hoe dicht je je overhemd op je huid wil dragen.  We zetten ze nog even kort voor je op een rijtje.

Skin Fit: het woord “skin” zegt het al, een pasvorm waarbij het shirt strak en dicht op de huid gedragen wordt. Ook wel “Super Slim Fit” genoemd.

Regular Fit: een pasvorm die ruime bewegingsvrijheid geeft op schouders , armen en buik en zeker niet knelt.

Comfort Fit: zoals het woord doet vermoeden, de pasvorm die het meest ruim zit, los en wijd draagt.  Meestal voor de stevige, corpulente man die een gezette buik heeft, een stevige nek, schouders en armen.

Overhemden Slim Fit zitten qua pasvorm tussen de Skin en Regular Fit in. Niet super strak en dicht op je huid en lichaam, maar zeker niet te los. Direct vertaald vanuit het Engels betekent “Slim”; rank, slank, tenger. De meeste mannen vinden zichzelf helemaal niet rank en slank en kopen dus nooit overhemden met slim fit. Dat is jammer want zij doen zich daarmee te kort.  De goede overhemden Slim Fit, hebben namelijk een uitgebalanceerde pasvorm, die bij de grotere maten wat extra ruimte geeft voor meer comfort.

Overhemd slim fit - A few days off
Slim Fit – style A Few Days Off

De mode is tegenwoordig wat slanker en daarbij  horen overhemden slim fit. De shirts vallen dan slanker en sluiten beter aan op de het lichaam. We noemen dat “getailleerd”, wat van het woord taille (middel) komt. Met andere woorden mooi vallend op schouders, borst, buik en armen. Met een jasje of onder een trui geeft dat de juiste look en geen overbodige plooien. Zelfs een wat stevigere man kan Slim Fit uitstekend dragen.

Van welk materiaal zijn overhemden met slim fit gemaakt?

Zoals gezegd; een goede pasvorm wordt bepaald door afstemming van materiaal, samenstelling en maattabel. Dat geldt misschien  nog wel het meest voor overhemden Slim Fit, omdat het shirt de lijnen van het lichaam volgt. Mooi passend, zonder te knellen.

Het materiaal en de samenstelling nemen we hier extra onder de loep. Het is fijn als het materiaal oftewel de stof van overhemden Slim Fit al een beetje meegeeft. Met andere woorden van nature rek heeft en met je meebeweegt. We noemen dat in vaktermen “natural stretch”, zonder toevoeging van elastische, synthetische garens. De rek in de garens wordt verkregen door een mechanische bewerking. Maar dan wordt het wel heel technisch. Het zijn overhemden van 100% katoen met rek oftewel stretch.

Natural stretch technology overhemd

Overhemden Slim Fit kun je ook maken door de katoen te mengen met elastische garens. Je hebt vast wel eens gehoord van Spandex, Lycra of Elastan. Dit zijn verschillende merknamen voor hetzelfde type garen en eigenschappen, namelijk elastisch.

Daarnaast speelt de structuur of binding van de stof ook een rol in de rek of elasticiteit van het overhemd. Een twill structuur (diagonale tekening) heeft meer rek dan een dichte poplin structuur.

Tot slot het meest rekbare of stretch materiaal dat er bestaat voor overhemden Slim Fit; gebreide stoffen. Gebreid wil zeggen dat de stof door naalden in kleine lusjes in elkaar “gebreid” zijn. Deze stof heeft by far de grootste elasticiteit en comfort. Voor overhemden Slim Fit is dit materiaal zeer geschikt.

PEERS overhemd getaway - gebreid shirt
PEERS style Getaway – gebreid shirt

Welke kenmerken hebben overhemden met slim fit?

6 kenmerken van (goede) overhemden Slim Fit:

  1. kleden slank af en volgen op soepele wijze de natuurlijke lijn van je schouder, borst, middel en armen.
  2. Vallen mooi en egaal onder een jasje of trui en vertonen geen plooien of ophoping van teveel stof
  3. Blijven goed in je broek zitten.
  4. Over de broek is de mooie (zandloper) lijn van slim fit het beste te zien.
  5. Rugplooien om de ruglijn te accentueren (kan uitgenomen worden indien te strak).
  6. 1 of 2 plooien op de mouw bij de manchet.

Een bijkomend voordeel van overhemden slim fit; het stimuleert een actieve rechte houding.

Overhemden van PEERS         

De overhemden van PEERS hebben een perfecte Slim Fit pasvorm en voldoen zichtbaar aan boven staande kenmerken.  Door jarenlange ervaring en grondige studie is deze pasvorm tot stand gekomen en is voor ieder type man geschikt. Mooi slank vallend op schouders, borst en buik. De armlengte iets langer dan normaal en de wijdte van de mouw is niet té strak.

Door de gebreide stof gemaakt met de unieke 4 Flex technologie (rekbaar in 4 richtingen), beweegt dit shirt altijd met je mee. Toevoeging van een beetje elastan (stretch), geeft je de ultieme bewegingsvrijheid. De looks van een overhemd, maar het comfort van een T-shirt. Het maakt onze overhemden Slim Fit pasvorm ideaal, ook voor de stevigere man.

verschil tussen cotton stretch jersey & cotton stretch twill shirts van PEERS
4 Way Stretch by PEERS (style Sunday Brunch)

 Sunday Brunch, A Few Days Off, Getaway, Roadtrip zijn van 4 Way Stretch en de Weekend, Daybreak en Escapade zijn in normale stretch. En allemaal Slim Fit.