Hoe draag je een overhemd? 4 stijlvolle manieren.

Niet iedereen draagt even graag een overhemd, want een hoop gedoe met knoopjes en minder comfortabel. Inderdaad een T-shirt, sweater of trui hebben die knoopjes niet. Qua comfort, maak je geen zorgen. De nieuwe materialen bieden veel comfort. We helpen je graag en daarom hieronder wat tips over hoe draag je een overhemd.

donkerblauw overhemd – artikel Escapade van Peers

Welke soorten overhemden zijn er?

In eerdere blogs hebben we al een en ander geschreven over de verschillende soorten overhemden. We zetten ze hier nog even in het kort op een rijtje, omdat het belangrijk is om te weten, hoe draag je een overhemd. Het eerste onderscheid dat we maken is dat tussen zakelijke overhemden en casual of vrijetijd overhemden.

Zakelijk overhemden noemen we ook wel business of dress shirts. Dit zijn overhemden met een formele uitstraling. Oorspronkelijk bedoeld om naar je werk te dragen, veelal gecombineerd met een stropdas. Zo zie je er representatief en verzorgd uit. “Power dressing” in zaken jargon. De stropdas wordt echter steeds minder vaak gedragen. Zelfs bij banken en in de advocatuur, waar de etiketten streng zijn is dat het geval en wordt kleding minder formeel.

Casual overhemden hebben helemaal niet die formele, zakelijke uitstraling. Deze shirts draag je nooit met een stropdas. De trend naar casual shirts is al enige tijd gaande. Het vele thuiswerken heeft dat een extra boost gegeven. Want hoe draag je een overhemd als je thuis achter je computer zit?  Juist, een mooi casual biedt oplossing. Zeker een “smart casual” overhemd, dat zich kenmerkt door een nette en verzorgde uitstraling.

Een tweede onderscheid dat we willen maken is dat tussen uni overhemden en overhemden met een streep, ruit of print tekening oftewel dessin. Alle 4 typen dessins kunnen zowel zakelijk als casual gebruikt worden. Voor een zakelijke uitstraling moet je het niet “te bont” maken, maar ingetogen houden.

Daarnaast zijn er de meer modieuze, soms zelfs extravagante overhemden. Shirts met bijzondere styling details en verwerkingen of gemaakt van bijzondere stoffen. Hierbij kun je denken aan opstaande boorden, langere manchetten, patchwork designs of ritsen in plaats van knopen.

Mini boord met contratstknoopjes

De ceremoniële overhemden vormen een groep op zich en zijn niet alledaags. Smoking overhemden, trouwhemden en overhemden voor onder een rokkostuum zijn de meest voorkomende. De laatste worden geleverd in 3 delen; het overhemd met “vadermoordenaar” boord, bijpassend vest en strik. Een dubbele manchet ook wel “French Cuff” genoemd, is standaard voor deze shirts.

Smoking shirts

Hoe draag je een overhemd?

Heel interessant natuurlijk die verschillende soorten overhemden en leuk om te weten, maar wat brengt mij dat?  Hoe je je kleedt heeft alles te maken met de gelegenheid of kleedmoment. Voor welke uitstraling ga je en past bij dat moment? Hoe draag je een overhemd is daarbij bepalend. Hieronder beantwoorden we enkele vragen.

Hoe draag je een overhemd; bovenste knoopje open of dicht?

Wil je een formele uitstraling, draag dan je overhemd met het bovenste knoopje dicht. Zeker met een stropdas, want zakelijk en verzorgd, ook voor feestelijke of bijzonder gelegenheden. Voor een meer informele, maar wel verzorgde uitstraling, kun je je bovenste knoopje ook open laten. We noemen dit ook wel een “smart casual” uitstraling; zakelijk met een knipoog naar casual.

Smart Casual look

Hoe draag je een overhemd in je vrije tijd? Ons advies, altijd met het bovenste knoopje open, want ontspannen en relaxed en dus wil je een casual, sportieve uitstraling.

Casual look

Mag het 2e en/of 3e knoopje ook open?

Het is niet eenvoudig om hierover te adviseren. Wij vinden dat een beetje “tricky” want snel ordinair.  Het vereist een goede positie van de knopen, om te voorkomen dat je shirt niet te ver “open” staat. Maar goed, over smaak valt niet te twisten

Hoe draag je een overhemd; in of uit je broek?

Draag je je overhemd met das, dan altijd je overhemd in je broek. Daarnaast geldt hetzelfde advies wanneer je er verzorgd en netjes uit wil zien, zeker bij bijzondere gelegenheden. Echter komt het steeds meer voor dat je er stijlvol uit kunt zien met je overhemd uit je broek. Er zijn merken die daarvoor speciaal de lengte en afwerking hebben aangepast. Bijvoorbeeld een met rechte onderkant en zijsplit.

Hoe draag je een overhemd; met of zonder T-shirt?

Veel mannen dragen graag een T-shirt onder hun overhemd. Het biedt comfort en warmte, bedekt de hals, kleedt mooi af of helpt bij transpireren. Een T-shirt kan, echter vinden wij dat je het T-shirt nooit mag zien onder je overhemd. Een “Deep V-Neck” T-shirt is dan een mooie oplossing. Deze is niet zichtbaar zelfs niet met 2 knoopjes open.

Ben je sportief of casual gekleed dan wordt een ronde hals T-shirt veel gedragen. Een wit T-shirt is daarvoor het meest geschikt.

Hoe draag je een overhemd wordt natuurlijk ook bepaald door het seizoen (winter / zomer), het type boord, de pasvorm, de stof en dessin etc. Lees daarvoor de andere blogs die wij daarover geschreven hebben.

Hoe draag je een overhemd van Peers?

Peers shirts kun je op ieder gelegenheid en op ieder moment dragen, zowel zakelijk en in je vrijetijd. Maar hoe dan?

De “4 Way Stretch” shirts zijn bedoeld om te dragen met het bovenste knoopje open, zonder das. In of over je broek, het kan allebei. Het is waar jij je happy bij voelt. De “4 way stretch” shirts vallen namelijk duidelijk in de categorie van “Smart Casual” shirts.

De “4 Way Stretch” shirts zijn Sunday Brunch, Getaway, A Few Days Off, Roadtrip, Reset.

Voor PEERS “Stretch Twill” shirts geldt precies hetzelfde echter hebben deze shirts een meer formeler karakter. De uitstraling is wat zakelijker en kan met of zonder das gedragen worden. Afhankelijk van het draagmoment draag je deze shirts in of over je broek.

De “Twill Stretch” shirts zijn Daybreak, Weekend en Escapade.