fbpx

Hoe draag je een overhemd? 4 stijlvolle manieren.

Niet iedereen draagt even graag een overhemd, want een hoop gedoe met knoopjes en minder comfortabel. Inderdaad een T-shirt, sweater of trui hebben die knoopjes niet. Qua comfort, maak je geen zorgen. De nieuwe materialen bieden veel comfort. We helpen je graag en daarom hieronder wat tips over hoe draag je een overhemd.

Weekend
Escapade
A Few Days Off
Roadtrip

Welke soorten overhemden zijn er?

In eerdere blogs hebben we al een en ander geschreven over de verschillende soorten overhemden. We zetten ze hier nog even in het kort op een rijtje, omdat het belangrijk is om te weten, hoe draag je een overhemd. Het eerste onderscheid dat we maken is dat tussen zakelijke overhemden en casual of vrijetijd overhemden.

Zakelijk overhemden noemen we ook wel business of dress shirts. Oorspronkelijk bedoeld om naar je werk te dragen, veelal gecombineerd met een stropdas. Zo zie je er representatief en verzorgd uit. “Power dressing” in zaken jargon. De stropdas wordt steeds minder vaak gedragen. Zelfs bij banken en in de advocatuur, waar de etiketten streng zijn is dat het geval en wordt kleding minder formeel.

grijze seniore man met baard in lichtblauw overhemd met stropdas en pochet

Casual overhemden hebben helemaal niet die zakelijke uitstraling. De trend naar casual shirts is al enige tijd gaande. Het vele thuiswerken heeft dat een extra boost gegeven. Want hoe draag je een overhemd als je thuis achter je computer zit?  Een mooi casual overhemd biedt oplossing. Zeker een “smart casual” overhemd, dat zich kenmerkt door een nette en verzorgde uitstraling.

jongeman lachend in casual overhemd

Een tweede onderscheid dat we willen maken is dat tussen uni overhemden en overhemden met een streep, ruit of print tekening oftewel dessin. Alle 4 typen dessins kunnen zowel zakelijk als casual gebruikt worden. Voor een zakelijke uitstraling moet je het niet “te bont” maken, maar ingetogen houden.

witte man in uni bruin knitted overhemd

Daarnaast zijn er de meer modieuze, soms zelfs extravagante overhemden. Shirts met bijzondere styling details en verwerkingen of gemaakt van bijzondere stoffen. Hierbij kun je denken aan opstaande boorden, langere manchetten, patchwork designs of ritsen in plaats van knopen.

modieuze witte man in overhemd klein boordje knopen dicht

De ceremoniële overhemden vormen een groep op zich en zijn niet alledaags. Smoking overhemden, trouwhemden zijn de meest voorkomende. Een rokkostuum overhemd wordt geleverd in 3 delen; het overhemd met “vadermoordenaar” boord, bijpassend vest en strik. Een dubbele manchet ook wel “French Cuff” genoemd, is standaard voor deze shirts.

groep witte jongens in witte cermonie overhemden met manchet knopen

Hoe draag je een overhemd?

Heel interessant natuurlijk die verschillende soorten overhemden en leuk om te weten, maar wat brengt mij dat?  Hoe je je kleedt heeft alles te maken met de gelegenheid of kleedmoment. Voor welke uitstraling ga je en past bij dat moment? Hoe draag je een overhemd is daarbij bepalend. Hieronder beantwoorden we enkele vragen.

lman in lichtblauw overhemd met bovenste 2 knoopjes open onder blauw jasje

Hoe draag je een overhemd; bovenste knoopje open of dicht?

Wil je een formele uitstraling, draag dan je overhemd met het bovenste knoopje dicht. Zeker met een stropdas, want zakelijk en verzorgd, ook voor feestelijke of bijzonder gelegenheden. Voor een meer informele, maar wel verzorgde uitstraling, kun je je bovenste knoopje ook open laten. We noemen dit ook wel een “casual business” uitstraling; zakelijk met een knipoog naar casual.

Hoe draag je een overhemd in je vrije tijd? Ons advies, altijd met het bovenste knoopje open, want ontspannen en relaxed en dus wil je een casual, sportieve uitstraling.

witte man in lichtblauw overhemd met teveel knoopjes open

Mag het 2e en/of 3e knoopje ook open?

Het is niet eenvoudig om hierover te adviseren. Wij vinden dat een beetje “tricky” want snel ordinair.  Het vereist een goede positie van de knopen, om te voorkomen dat je shirt niet te ver “open” staat. Maar goed, over smaak valt niet te twisten

man wandelt in wit casual overhemd uit de broek

Hoe draag je een overhemd; in of uit je broek?

Draag je je overhemd met das, dan altijd je overhemd in je broek. Daarnaast geldt hetzelfde advies wanneer je er verzorgd en netjes uit wil zien, zeker bij bijzondere gelegenheden. Echter komt het steeds meer voor dat je er stijlvol uit kunt zien met je overhemd uit je broek.

jonge man in casual shirt zonder t-shirt

Hoe draag je een overhemd; met of zonder T-shirt?

Veel mannen dragen graag een T-shirt onder hun overhemd. Het biedt comfort en warmte, bedekt de hals, kleedt mooi af of helpt bij transpireren. Een T-shirt kan, echter vinden wij dat je het T-shirt nooit mag zien onder je overhemd. Een diepe v-hals t-shirt biedt oplossing. Deze is niet zichtbaar met je knoopjes open.

Hoe draag je een overhemd wordt natuurlijk ook bepaald door het seizoen (winter / zomer), het type boord, de pasvorm, de stof en dessin etc. Lees daarvoor de andere blogs die wij daarover geschreven hebben.

Hoe draag je een overhemd van Peers?

Peers shirts kun je op ieder gelegenheid en op ieder moment dragen, zowel zakelijk en in je vrijetijd. Maar hoe dan?

De “4 Way Stretch” shirts zijn bedoeld om te dragen met het bovenste knoopje open, zonder das. In of over je broek, het kan allebei. Het is waar jij je happy bij voelt. De “4 way stretch” shirts vallen namelijk duidelijk in de categorie van “Smart Casual” shirts.

De “4 Way Stretch” shirts zijn Sunday Brunch, Getaway, A Few Days Off, Roadtrip, Reset.

Voor PEERS “Stretch Twill” shirts geldt precies hetzelfde echter hebben deze shirts een meer formeler karakter. De uitstraling is wat zakelijker en kan met of zonder das gedragen worden. Afhankelijk van het draagmoment draag je deze shirts in of over je broek.

De “Twill Stretch” shirts zijn Daybreak, Weekend en Escapade.

Meer vragen en antwoorden over hoe draag je een overhemd.

Een goed passend overhemd is key: de boord moet comfortabel zijn, de naad moet op de juiste plek op je schouder zitten, de mouw moet niet te kort of te lang zijn, en de pasvorm moet aansluiten op je lichaam zonder te strak te zijn. Als je rugpand mooi in je broek past, zit je helemaal goed!

Een ondershirt is het geheime wapen van elke man. Het is een effen t-shirt eventueel mouwloos, in een onopvallende kleur met slanke pasvorm. Het voorkomt dat uw overhemd doorschijnt en geeft u een extra warmte op koudere dagen. Bovendien is het super comfortabel.

De juiste lengte van je overhemd is van essentieel belang. Het shirt moet minstens net over je broeksriem vallen, zodat je het goed kan instoppen. Een goede vuistregel is, om de lengte tussen je broeksriem en je kruis te hebben. Zo hoef je niet telkens je shirt terug te stoppen bij elke beweging.

Wanneer je een stropdas draagt, moeten alle knopen dicht. Geen stropdas? Dan is de keuze aan jou: alle knopen dicht of de bovenste twee knoopjes open. Ons advies; liefst één, twee maximaal! Kies verstandig en laat jouw stijl spreken.

Een overhemd kun je gemiddeld twee tot drie keer dragen voordat het tijd is om het te wassen. Maar wanneer weet je nou dat het tijd is om het in de was te doen? Simpel: als je vlekken begint te zien en te ruiken, of als de kleur dof uitziet. Een goede vuistregel: als je het zelf ruikt, is het tijd om te wassen! Wit na een keer dragen wassen.

Een overhemd van goede kwaliteit herken je aan de stof, afwerking, knopen en pasvorm. De prijs van een goed overhemd varieert tussen de 50 en 350 euro. Maar weet dat de duurste niet altijd de beste is. Vaak zegt het merk en imago al genoeg over de kwaliteit.

De waardering van www.peers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 273 reviews.