fbpx

Hoe je overhemd met stropdas matchen.

Sommigen hebben het jaren geleden afgezworen, anderen zweren erbij en gaan zonder niet naar hun werk. Het dragen van een overhemd met stropdas. Een kwelling voor de een, een modeaccessoire voor de ander. Hoe dan ook helemaal weg gaan zal de stropdas nooit. Hoe kun je je overhemd met stropdas goed matchen voor een mooi uitstraling? Hieronder doen we dat uit de doeken.

Wanneer draag je een overhemd met stropdas?

De stropdas oftewel “cravatte” genoemd in het Frans, werd lang geleden door de Franse koning Lodewijk de 14e voor het eerst gedragen. Geïnspireerd door de fel gekleurde doeken die Kroatische ruiters om hun nek droegen, maakte Lodewijk 14e er een modieus kledingstuk van. Zeker onder de aristocratie in Europa werd de cravatte erg populair.

Het verklaart waarom ook nu nog, een overhemd met stropdas geassocieerd wordt met kracht, zelfvertrouwen en succes. Mannen die in het zakenleven werken dragen veel een stropdas en willen autoriteit uitstralen. Daarnaast zijn er ook andere gelegenheden waarbij een stropdas veel gedragen wordt. Denk bijvoorbeeld aan een chic diner of bruiloft. De stropdas geeft een representatieve en geklede look.

wit overhemd met stropdas en groen jasje

Hoewel de etiketten voor een overhemd met stropdas altijd streng waren, is men vandaag veel minder strikt daarin. Je ziet ze zowel bij een zakelijke als bij een smart casual outfit.  De das wordt steeds meer gedragen als een stijlaccessoire.

overhemd met stropdas preppy style met donker blauw jasje

Sinds wijlen Prins Claus op televisie demonstratief zijn stropdas afdeed, wordt de das veel minder gedragen. Was het vroeger bij bankiers, managers en accountants not done om zonder das naar je werk te gaan,  tegenwoordig kan dat prima. Mits verzorgd en gekleed, casual business alll the way.

licht blauw overhemd zonder stropdas met 2 knopen open

Hoe draag je een overhemd met stropdas?

Een mooie combinatie overhemd met stropdas geeft je outfit een persoonlijke touch en zorgt ervoor dat je representatief en goed verzorgd voor de dag komt. Enkele adviezen zetten we hier voor je op een rijtje.

Er zijn mannen die denken dat bij ieder overhemd een stropdas kan, maar wij bij PEERS denken daar echt anders over. Wij adviseren alleen lange mouw shirts met een stropdas te dragen. Korte mouw kan uiteraard maar is niet aan te raden, want niet erg modieus en heeft een hoog uniform gehalte.

Het type boord van je overhemd is van groot belang en bepaald ook de vorm van de stropdasknoop. Kragen zoals de Kent Collar, Cut Away Collar en Extreme Cut Away Collar (lees over de verschillende boorden ons blog Overhemd kragen) zijn mooie boorden om met een stropdas te dragen. Naarmate je boord verder is weggesneden (Cut Away en Extreme Cut Away collar) geef je je stropdas wat meer volume door de knoop aan te passen. Een Windsor of halve Windsor is daarvoor het meest geschikt.

witte wegsneden kraag met stropdas
blauwwit streep overhemd met stropdas
donkerblauwe cut away collar voor overhemd met stropdas

Cut Away Collars van PEERS

Draag je een overhemd met stropdas met een Buttons Down of Kent collar, dan knoop je over het algemeen je stropdas wat strakker en kleiner. De relatief eenvoudige  “Four in Hand” knoop,  is dan de meest gebruikte knoop.

Bij het dragen van een overhemd met stropdas, doe je altijd alle knoopjes dicht van je shirt. En dat je Je shirt altijd in je broek draagt, is een must. De stropdas komt qua lengte precies tot aan de rand van je riem, niet erboven en niet er overheen.

8 waardevolle tips om jouw overhemd met stropdas te matchen.

Het matchen van jouw overhemd met stropdas is nog een hele klus en zorgt nog al eens voor kopzorgen. We geven je hieronder een achttal tips, zo kom je altijd perfect gecombineerd voor de dag.

Combineer nooit je overhemd, pak en stropdas in hetzelfde dessin, oftewel motief. Dus vermijd een gestreept overhemd, met een gestreept pak en een gestreepte stropdas. Een effen overhemd met een effen stropdas en effen jasje of pak is altijd goed en kan zonder problemen. Maar maak het niet te bont.

lichtblauw overhemd met stropdas in donkerblauw

Bij een donker pak of jasje, is het beter om een overhemd te kiezen dat lichter is van kleur. Je stropdas zit daar qua kleur precies tussenin. Wil je modieus gaan dan stem je de kleur “tonaal” af op je pak. Dat betekent dat je voor je shirt en das dezelfde kleur of kleurhoogte kiest.

dibnker pak met donkerblauw overhemd en stropdas

Streep of ruit overhemden gaan altijd goed met effen stropdassen. Zo zit je altijd goed en vermijd je te drukke of foute combinaties. Geprinte overhemden met stropdas zijn not done, want zeer moeilijk te matchen. Beter om dat niet te doen.

streepjes pak en wit overhemd met stropdas

De overhemden van Peers in combinatie met een stropdas.

PEERS overhemden zijn uitstekend met of zonder stropdas te dragen.  De Cut Away Collar die wij op al onze shirts hebben, leent zich het beste voor een wat vollere stropdasknoop zoals de Windsor of halve Windsor. PEERS shirts zijn er alleen in effen kleuren; wit, donkerblauw en licht blauw, zwart en oh ja, een streepje in blauw wit. Dus met alle type dassen goed te combineren.

De Twill Stretch Shirts (Weekend, Daybreak, Escapade) vinden wij persoonlijk een meer zakelijke uitstraling hebben dan onze 4 Way Stretch Shirts (Sunday Brunch, Getaway, A Few Days Off, Reset). Daarom vinden wij ze als overhemd met stropdas meer geschikt. Maar die keus laten wij uiteraard volledig aan jou.

De waardering van www.peers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 273 reviews.