De Cutaway Kraag: De unieke eigenschappen

Op ieder overhemd zit een kraag of boord, ook wel collar genoemd in het Engels. Ze kunnen verschillende vormen hebben, die ieder op hun manier jouw look of stijl bepalen. Wil je een klassieke uitstraling of sportief, zakelijk of modieus, of misschien wel stijlvol of extravangant, voor iedere uitstraling is er een type kraag. Voor het maken van de juiste keuze wat de goede kraag voor jou is, is het belangrijk om rekening te houden met je lichaamsbouw. Hieronder vertellen we alles over het hoe en waarom van boordvormen en de cutaway kraag in het bijzonder.

Wat voor type kragen zijn er voor een overhemd?

Wat je allereerst moet weten is, dat de punten van een boord op een bepaalde manier gesneden worden (cutaway), waardoor de boordpunten zich spreiden en de kraag zijn vorm krijgt. We geven daar meestal een Engelse benaming aan die de verschillen in vormen goed omschrijven. De meest voorkomende vormen van boorden zijn: Kent Collar (Straight Point), Cutaway, Spread, Wide Spread, Extreme Cutaway en de Button Down.

Hoe herken je het type boord op een overhemd?

De Button Down is het makkelijkst te herkennen, Het is de enige collar waarbij de punten van de boord met kleine knoopjes vastgezet worden. De Button Down wordt op sportieve hemden veel gebruikt en draag je meestal met het bovenste knoopje open, zonder stropdas, maar met stropdas kan prima. Door de knoopjes verder of dichter bij elkaar te zetten, verandert de spreiding en dus de vorm. Een Button Down kan door iedereen gedragen worden maar zit het mooist om een langere hals.

De overige boorden hebben die kleine knoopjes niet en worden meer gebruikt voor zakelijke overhemden, maar ook steeds meer voor casual en modieuze overhemden. De vorm van deze boorden wordt bepaald door de afstand tussen de boordpunten groter of kleiner te maken oftewel te spreiden.

De Kent Collar, is de meest klassieke boord en heeft de punten het minst gespreid, die lopen bijna recht naar beneden (straight points). Deze boord is voor iedereen geschikt, is het minst modieus maar altijd goed. Met of zonder das kan dit overhemd gedragen worden. Iedere man, tenger, sportief of minder sportief kan deze boord dragen.

De Spread, Wide Spread en Extreme Cutaway collars zijn boorden waarvan de punten steeds verder weggesneden worden oftewel spreiden. De een vindt wat meer gespreide boordpunten modieus, een ander vindt het te opvallend of te extreem qua look. De Extreme Cutaway, de naam zegt het al, is het meest weggesneden en loopt bijna horizontaal, gelijk aan de schouder. Voor mannen met een wat langere hals en gezicht, zijn deze boorden meer geschikt dan voor mannen met een korte, stevige hals. Draag je dit overhemd met een das dan vereist dat een speciale bredere knoop.

Wat is een cutaway collar of boord?

De cutaway collar, het woord zegt het al, heeft weggesneden boordpunten. De boord heeft een gemiddelde grootte en een gemiddelde spreiding van de boordpunten. Want strak vormgegeven en volledig in balans, is deze boord voor iedere man, voor iedere stijl en gelegenheid de ideale boord, die niet mag ontbreken in je garderobe. Het maakt de cutaway collar tot de meest populaire en meest gedragen boord van allemaal.

Cutaway Collar PEERS – style Weekend

Wat zijn de eigenschappen van een cutaway collar?

De cutaway collar was oorspronkelijk ontworpen voor een zakelijk hemd, om gedragen te worden met een stropdas. Het boord heeft een rijke uitstraling en ziet er altijd verzorgd uit. Maar tegenwoordig wordt de cutaway collar ook steeds meer casual, sportief of modieus gedragen en dat kan uitstekend. Door de voering in de boord wat zachter en soepeler te maken, geeft de boord je een relaxte en casual look.

Hoe combineer je een cutaway collar?

De cutaway collar is op en met alles te combineren. Moet je voor je werk formeel gekleed gaan, met of zonder das, de cutaway leent zich goed voor beiden. Onder een jasje of onder een trui, deze boord laat je nooit in de steek (zie ook ons blog “overhemd met trui”). Ga je meer casual of modieus gekleed, geen probleem, een cutaway laat zich uitstekend combineren op een jeans, een chino of workerpant met zijzakken of ’s zomers op een bermuda.

Cutaway collars zijn er in allerlei dessins en kleuren. Wij adviseren echter om voor de effen kleuren te gaan of voor een streepje of je ruitje, die zijn het makkelijkst te combineren. Zorg er wel voor dat de puntjes van je boord altijd onder de revers van je jasje blijven of onder de hals van trui.

overhemd met trui looks
overhemd met trui looks

De Cutaway collar van PEERS

PEERS gaat voor eenvoud en duidelijkheid en daarom bij ons 1 boord voor alle overhemden, de Cutaway collar. Speciaal door onszelf ontwikkeld en met zorg vormgegeven met de perfecte spreiding tussen de boordpunten en de ideale boordhoogte. Geschikt voor ieder type man en iedere gelegenheid. De boord heeft een zachte, soepele voering met uitneembare boordversteviging (ballijnen), waardoor PEERS uitstekend casual als zakelijk gedragen kan worden. PEERS Cutaway Collar is volledig in balans en verkrijgbaar in effen wit, licht blauw, donkerblauw en een blauw wit streepje.