fbpx

De Cutaway Kraag, de unieke eigenschappen

Kies de perfecte kraag voor jouw stijl met onze gids over boordvormen. Of je nu een klassieke of sportieve look wilt, een zakelijke of modieuze uitstraling, iets stijlvols of extravagant, er is een type kraag voor iedereen. Maar hoe maak je de juiste keuze? Het is belangrijk om rekening te houden met je lichaamsbouw. We vertellen je alles over de cutaway kraag en andere populaire boordvormen, zodat je je overhemd kunt dragen met de voor jou perfecte kraag.

Wat voor type kragen zijn er voor een overhemd?

Een belangrijk ding om te weten over boorden is hoe de punten gesneden worden. Dit bepaalt namelijk de vorm van de kraag. Er zijn verschillende manieren en elk heeft een Engelse benaming die de vorm goed beschrijft. De meest voorkomende vormen van boorden (collars) zijn de Kent Collar (rechte punt) , Cutaway, Spread, Wide Spread, Extreme Cutaway en de Button Down. Elk van deze vormen heeft zijn eigen unieke karakter en bepaalt de look van jouw outfit.

seniore man met baard in denim overhemd met extra weggesneden cutaway kraag
wide spread denim shirt

Hoe herken je het type boord op een overhemd?

man met zonnebril in lichtblauw shirt met grote button down kraag
buttondown collar

De Button Down collar is eenvoudig te herkennen. Het is de enige kraag waar de punten van de boord met kleine knoopjes vastzitten . Deze boord is vaak sportief en meestal zonder stropdas, maar kan ook prima met das. Dor de knoopjes verder of dichter bij elkaar te zetten, kun je de spreiding en dus de vorm van de boord aangepassen. Hoewel iedereen een Button Down kan dragen, zit deze vorm het mooist om een langere hals.

man met armen over elkaar in een lichtblauw shirt met wide spread cutaway kraag
wide spread collar

De overige boorden, zoals de Kent Collar, Cutaway, Spread, Wide Spread en Extreme Cutaway, hebben die knoopjes niet. Deze boorden gebruiken we veel voor zakelijke overhemden, maar steeds meer ook als casual en modieuze overhemden. De mate van spreiding oftewel de afstand tussen de boordpunten, bepaald hier de vorm van de boord.

jongeman met kleine cutaway kraag oftewel Kent collar op een wit overhemd
Kemnt collar

De Kent Collar, ook wel Straight Point genoemd, is een klassiek en tijdloos model boord. Dit type heeft de minste spreiding en de punten lopen bijna recht naar beneden. Het is geschikt voor iedereen, ongeacht lichaamsbouw of stijl. Het is niet zo modieus als andere boorden, maar altijd een veilige keuze. De Kent Collar gaat zowel met als zonder stropdas en is ideaal voor zowel tengere, sportieve als minder sportieve mannen.

senior man met grijze haren in groen shirt met extreme cutaway kraag
extreme cutaway

De Spread, Wide Spread en Extreme Cutaway zijn boorden waarbij de punten steeds verder uit elkaar staan ofwel verbreed. Deze boorden zijn modieuzer en sommigen vinden dat te opvallend of extreem. De Extreme Cutaway, zoals de naam al aangeeft, is de meest verbreedde boord en loopt bijna horizontaal, gelijk aan de schouder. Deze boorden zijn meer geschikt voor mannen met een wat langere hals en gezicht in vergelijking met mannen met een korte, stevige hals. Als je een das draagt bij deze boorden, dan is een bredere knoop vereist.

Wat is een cutaway collar of boord?

De cutaway collar, zoals de naam al aangeeft, is een boord met weggesneden punten. Deze boord heeft een gemiddelde grootte en spreiding, waardoor het een perfecte balans heeft. Het strakke ontwerp maakt de cutaway collar geschikt voor iedere man en voor iedere gelegenheid. Of je nu een klassieke of moderne look wilt, deze boord is een must-have in je garderobe. Dit maakt hem tot de meest populaire en meest gedragen boord van allemaal.

Wat zijn de eigenschappen van een cutaway collar?

Oorspronkelijk was cutaway collar ontworpen voor een zakelijk overhemd, bedoeld om te dragen met een stropdas. De boord heeft een rijke uitstraling en ziet er altijd verzorgd uit. Tegenwoordig wordt de cutaway collar echter steeds vaker op een casual, sportieve of modieuze manier gedragen en dat kan uitstekend. Door de boord wat zachter en soepeler te maken, kan de cutaway collar een ontspannen en smartcasual look creëren.

Hoe combineer je een cutaway collar?

De cutaway collar is een veelzijdige boord die met alles te combineren is. Of je nu formeel voor werk moet gekleed gaan, met of zonder stropdas, de cutaway is geschikt voor beiden. Het past perfect onder een jasje of trui. Ook met casual of modieuze kleding, zoals een jeans, chino of worker pant met zijzakken of zomers met een bermuda.

close up van lichtblauw cutaway kraag onder revers van groen jasje

Cutaway collars zijn beschikbaar in allerlei dessins en kleuren. Onze aanbeveling is om te kiezen voor effen kleuren of voor een streepje of ruitpatroon, die het makkelijkst te combineren zijn. Houd er wel rekening mee dat de punten van de boord altijd onder de revers van je jasje of onder de hals van je trui moeten blijven. Zo zorg je voor een nette en verzorgde look.

vier witte overhemden met cutaway kraag onder verschillende kleuren een trui

De Cutaway collar van PEERS

Bij PEERS geloven we in eenvoud en duidelijkheid, daarom bieden wij slechts één type boord voor al onze overhemden: de Cutaway collar. Deze boord is speciaal door ons ontwikkeld en voorzien van de perfecte spreiding tussen de boordpunten en de ideale boordhoogte. Hij is geschikt voor ieder type man en iedere gelegenheid.

De boord heeft een zachte, soepele voering en is voorzien van een uitneembare boordversteviging (ballijnen) orima voor een casual als ook zakelijk uitstraling. PEERS Cutaway Collar is volledig in balans met onze slim fit pasvorm en verkrijgbaar in effen wit, licht blauw, donkerblauw en een blauw wit streepje.

De waardering van www.peers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 273 reviews.