fbpx

Hoe draag je een overhemd met manchetknopen?

Het heeft een bepaalde chique een overhemd met manchetknopen. Dat is absoluut waar en bepaalde mannen zullen ze altijd dragen. Anderen vinden het maar overdreven en ongemakkelijk en zul je er nooit mee zien. Waar komen ze vandaan en waarom zou je een overhemd met manchetknopen dragen? Daarover gaan we je meer vertellen in dit blog.

Wat zijn manchetknopen?

Hiervoor gaan we terug in de tijd, naar omstreeks 1700, toen voornamelijk welgestelde mannen overhemden droegen. Er werden in die tijd losse kragen en manchetten aan het hemd geknoopt. De manchet zit aan het einde van de mouw en werd gemaakt van stevige lagen stof. Aanvankelijk werden die met een lint, maar steeds meer met gouden of zilveren (manchet) knopen, aan elkaar geknoopt. Je begrijpt een dure aangelegenheid en niet voor iedereen weggelegd.

Toen manchetten eenmaal aan het overhemd werden vastgemaakt, leken overhemden met manchetknopen niet meer nodig. Echter niets is minder waar, want manchetknopen bleven een symbool om de status van een man te onderstrepen.

witte handen bij elkaar met witte overhemden en manchetknopen

Anno nu zijn overhemden met manchetknopen nog altijd een mannenmode accessoire. Ze geven je outfit een formele, klassieke en chique uitstraling. Manchetknopen staan voor klasse en zakelijkheid. Power-dressing zo je wilt.

witte hand met lichtblauw overhemd en zilveren manchetknoop

Wat voor overhemd met manchetknopen is geschikt?

Over het algemeen worden zakelijke overhemden met manchetknopen uitgevoerd, voor puur zakelijke gebruik.  Het geeft je een formele uitstraling, autoriteit. Voor bankiers, advocaten en notarissen zijn French Cuff met manchetknopen lange tijd de standaard geweest. In zakelijk en commerciële functies ziet men het als power-dressing, goed voor een succesvolle en zelfverzekerde uitstraling.

smoking shirt met dubbele manchet met gouden manchet knoop

Smoking shirts en overhemden voor feestelijke en ceremoniële gelegenheden lenen zich uitstekend om te dragen met manchetknopen.

Uni overhemden maar ook strepen en ruiten shirts kunnen prima gedragen worden met manchetknopen, mits voorzien van een Double of French cuff. Overhemden met manchetknopen op een smart casual manier gedragen, kun je uitstekend combineren op een jeans of chino pantalon. Het creëert een nonchalante of “preppy” look.

Steeds meer zien we modieuze designer labels overhemden met manchetknopen in hun collectie doen. Zij zetten hiermee een nieuwe trend en gebruiken het als mode accessoire, een  mannen sieraad.

Hoe draag je een overhemd met manchetknopen?

De dubbele manchet vouw je dubbel en de manchetknoop steek je door alle 4 de knoopsgaten heen. Je zorgt ervoor dat de gedecoreerde zijde naar buiten wijst als je je arm naast je lichaam houdt. De manchet steekt iets onder de mouw van je jasje uit,  zodat de manchet net iets zichtbaar is.

dubblele manchet opengevouwen van wit overhemd
insteken van manchetknoop door knoopsgaten dubbele manchet
goed vouwen cuff met manchetknopen van wit overhemd

Manchetknopen zijn er in vele soorten en maten. Gegraveerd, opvallend, ingetogen, van hoogwaardig edelmetaal of juist tonaal in de kleur van je overhemd. Afhankelijk van je persoonlijke stijl en uitstraling, kies je je eigen type manchetknoop. Zo worden familie emblemen, initialen of zelf ontworpen vormen of logo’s veel gebruikt. Voor branding of merkbekendheid worden overhemden met manchetknopen regelmatig gebruikt.

3 verschillende type manchetknopen

Ook manchetknopen die gevlochten of geknoopt zijn zie je veel. Je vind combinaties in alle kleuren van de regenboog. In eigen clubkleuren maakt ze populair bij verenigen, universiteiten en disputen.

geknoopte meerkleuroge manchetknopen

Overhemden van PEERS en manchetknopen

De overhemden van PEERS hebben allemaal standaard een Adjustable Cuff (AC). Dat wil zeggen dat de manchet voorzien is van een tweede knoopje. De sluiting van de cuff kun je aanpassen aan de dikte van je pols. Onze shirts hebben geen extra knoopsgat en ook geen dubbele manchet. Wij zien onze overhemden liever gedragen worden zonder manchetknopen, want stijlvol op zich en werkelijk voor alle momenten geschikt.

sluiten manchet van lichtblauw overhemd

De waardering van www.peers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 266 reviews.