fbpx

Welke maat overhemd heb ik?

Groot, klein, ruim of strak, overhemden zijn er in verschillende maten. Daar komt bij dat er ook nog zoveel verschillende merken zijn met allen zo hun eigen eigenschappen. Dus hoe weet je nou welke maat overhemd je hebt. Daar gaan we je bij helpen in het onderstaande blog, zodat je in no time weet welke maat overhemd je hebt en altijd goed voor de dag komt.

De verschillende maten overhemden.

“Zo slank zijn als je dochter, dat willen we allemaal”, was eens een bekend Nederlands liedje. En nu is slanke mode weer helemaal in en niet alleen voor vrouwen, ook voor mannen. Maar niet iedereen is hetzelfde gebouwd of wil met de laatste mode mee. Zie ons blog “Wanneer zit een overhemd te strak”. Geen paniek, want er zijn verschillende maten en pasvormen. Slank, sportief, gezet of lang , voor iedereen is er een overhemd in de juiste maat.

Welke maat overhemd heb ik dan?

De maat staat altijd aan de binnenkant van de hals van het overhemd op een apart maatlabel. Oftewel aan de binnenkant van de boord of kraag. Een enkele keer staat de maat aangegeven op het merketiket bij het logo of merknaam. Alle merken zijn hoe dan ook verplicht de maat duidelijk en zichtbaar te tonen.

Boordmaten

Draag je een zakelijk overhemd of een vrijetijd overhemd? Hebben we het over zakelijke overhemden of “dress shirts”, dan wordt de maat aangegeven door middel van een “boordmaat”. Dat is een cijfer dat de omvang van je hals of nek in centimeters geeft, rondom gemeten; bijvoorbeeld 37 – 38 – 39 – 40 cm etc.

meetlint om de hals van witte man om maat overhemd te meten

Veel overhemden komen uit het buitenland of worden in het buitenland verkocht. Naast de boordmaat in centimeters (EU), wordt de maat dan ook regelmatig in “inches” aangegeven (UK en USA). Op die manier kun je overal ter wereld, waar je ook vandaan komt, de goede maat overhemd makkelijk achterhalen.  Dit ziet er dan als volgt uit: 37 EU / 14½ INCH. 38 EU / 15 INCH, 39 EU / 15½ INCH etc

Casual of SML maten

Bij vrijetijd overhemden ook wel casual shirts genoemd, gebruiken we bijna nooit een boordmaat. Niet in de vorm van een cijfer althans. De maat van casual shirts wordt aangegeven door middel van de omschrijving Small, Medium. Large, Extra Large etc. Oorspronkelijk komt deze maataanduiding uit de USA, waar hij in sportswear gebruikt wordt. Je kent ze vast de afkortingen S, M, L, XL, 2XL etc.

een stapel witte maatlabeltjes om maat overhemd aan te geven

De stropdas raakt steeds meer uit de mode en daarom worden zakelijke hemden ook als vrijetijd of casual shirts gedragen. Om het makkelijker te maken zetten we daarom een combinatie van de 2 maten op het maatlabel. Dus de boordmaat in cm en de casual maataanduiding, dat ziet er zo uit: 37/S , 40/M of 43/XL etc.

Laatste tip tot slot; houd rekening met de pasvorm van je overhemd, slim fit, regular, etc, zodat je het juiste comfort hebt. Zie ook ons blog over slim fit voor de verschillende pasvormen.

Welke maat overhemd heb ik?

meet lint om de hals van man met een vinger ertussen om juiste maat overhemd te meten

Welke maat overhemd wordt bepaald door de omtrek van je hals of nek te meten. Je neemt daarvoor een meetlint en legt die om je hals. Doe dat ongeveer ter hoogte van je adamsappel of net iets daaronder. Als je rondom bent, leg je het uiteinde tegen het meetlint en je leest het aantal centimeters af.

Zorg daarbij dat je er een vinger tussen kunt doen, zodat je boord niet te strak zit en je een beetje speling houdt.  Het aantal centimeters geeft je boordmaat aan en daarmee welke maat overhemd. Boordmaten zijn universeel en dus voor ieder merk op deze manier te meten.

Wil je echt al je maten meten, dan kun je de volgende lichaamspunten ook opmeten; borst-, middel- en heupwijdte en rug- en mouwlengte. Als je bovenstaande stappen allemaal niet wil nemen, kijk dan in een je van hemden in de kast en kijk welke maat daar in staat en baseer je maat daarop.

De overhemden van PEERS.

maat etiket in de kraag van wit en lichtblauw overhemd van PEERS

Welke maat overhemd moet je hebben bij de overhemden van PEERS? Al onze shirts hebben een wit maatlabel aan de binnenkant van de boord zitten. Hierop geven wij zowel de Europese maat aan in centimeters, als de inch maten in het Engels of Amerikaans. Hierop lees je duidelijk welke maat overhemd het is.

schets van een patroon op papier voor een overhemd voor hem

De maat van een shirt van PEERS wordt strikt conform eigen patronen en maattabel geproduceerd. Wij wassen zelfs onze 4 way stretch hemden op de fabriek, om de eerste krimp eruit te halen. Alleen zo garanderen wij jou de goede maat en de perfecte pasvorm en dat je die behoudt.

Sunday Brunch, A Few Days Off, Getaway, Roadtrip en ook de Weekend, Daybreak en Escapade zijn dus altijd consistent in de maatvoering, bij  je eerste aankoop maar ook bij je latere bestellingen.

De waardering van www.peers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 275 reviews.