Welke maat overhemd heb ik?

Groot, klein, ruim of strak, overhemden zijn er in verschillende maten. Daar komt bij dat er ook nog zoveel verschillende merken zijn met allen zo hun eigen eigenschappen. Dus hoe weet je nou welke maat overhemd je hebt. Daar gaan we je bij helpen in het onderstaande blog, zodat je in no time weet welke maat overhemd je hebt en altijd goed voor de dag komt.

De verschillende maten overhemden.

“Zo slank zijn als je dochter, dat willen we allemaal”, was eens een bekend Nederlands liedje. En nu is slanke mode weer helemaal in en niet alleen voor vrouwen, maar zeker ook voor mannen. Maar natuurlijk is niet iedereen hetzelfde gebouwd of wil met de laatste mode mee. Zie ons blog “Wanneer zit een overhemd te strak”. Geen paniek, want er zijn verschillende maten en pasvormen. Slank, sportief, gezet of lang , voor iedereen is er een overhemd in de juiste maat.

Dat is geruststellend hoor ik je denken, maar het aanbod is zo groot, hoe weet ik welke maat overhemd ik dan precies heb?

De maat staat altijd aan de binnenkant van de hals van het overhemd op een apart maatlabel. Oftewel aan de binnenkant van de boord of kraag. Een enkele keer staat de maat aangegeven op het merketiket bij het logo of merknaam. Alle merken zijn hoe dan ook verplicht de maat duidelijk en zichtbaar te tonen.

Als je wilt weten welke maat overhemd je hebt, moeten we allereest onderscheid maken in zakelijke overhemden en vrijetijd overhemden. Hebben we het over zakelijke overhemden of “dress shirts”, dan wordt de maat aangegeven door middel van een “boordmaat”. Dat is een cijfer dat de omvang van je hals of nek in centimeters geeft, rondom gemeten; bijvoorbeeld 37 – 38 – 39 – 40 cm etc.

Veel overhemden komen uit het buitenland of worden in het buitenland verkocht. Naast de boordmaat in centimeters (EU), wordt de maat dan ook regelmatig in “inches” aangegeven (UK en USA). Op die manier kun je overal ter wereld, waar je ook vandaan komt, de goede maat overhemd makkelijk achterhalen.  Dit ziet er dan als volgt uit: 37 EU / 14½ INCH. 38 EU / 15 INCH, 39 EU / 15½ INCH etc

Bij vrijetijd overhemden ook wel casual shirts genoemd, gebruiken we bijna nooit een boordmaat. Niet in de vorm van een cijfer althans. De maat van casual shirts wordt aangegeven door middel van de omschrijving Small, Medium. Large, Extra Large etc. Oorspronkelijk komt deze maataanduiding overwaaien uit de USA, waar hij in sportswear gebruikt wordt. De afkortingen S, M, L, XL, XXL en zelfs XXXL (3XL) gebruiken wij meestal.

De stropdas raakt steeds meer uit de mode en daarom worden zakelijke hemden ook als vrijetijd of casual shirts gedragen. Om het makkelijker te maken zetten we daarom een combinatie van de 2 maten op het maatlabel. Dus de boordmaat in cm en de casual maataanduiding: bijvoorbeeld 37/S , 40/M of 43/XL etc.

Hieronder zie je hoe de maten zich ten opzichte van elkaar verhouden in een duidelijk overzicht..

Je weet nu dat er een duidelijk verband is tussen de maataanduidingen en dus welke maat overhemd je hebt. Houd daarnaast rekening met de pasvorm van je overhemd, slim fit, regular, etc, zodat je het juiste comfort hebt. Zie over dit onderwerp ons blog “Wanneer zit een overhemd te strak?”.

Welke maat overhemd heb ik?

Allemaal leuk en aardig, die informatie over al die maten, maar hoe weet ik nu zelf welke maat overhemd ik heb. En kan ik dat zelf meten? Zelf meten is niet zo eenvoudig en kun je misschien beter iemand anders laten doen. Niet omdat het zo moeilijk is, maar eerder omdat het wat onhandig is om het zelf te doen. We leggen je uit waarom.

Mouwlengte meten

Welke maat overhemd wordt bepaald door de omtrek van je hals of nek te meten. Je neemt daarvoor een meetlint en legt die om je hals. Doe dat ongeveer ter hoogte van je adamsappel of net iets daaronder. Als je rondom bent, leg je het uiteinde tegen het meetlint en je leest het aantal centimeters af. Zorg daarbij dat je er een vinger tussen kunt doen, zodat je boord niet te strak zit en je een beetje speling houdt.  Het aantal centimeters geeft je boordmaat aan en daarmee welke maat overhemd. Boordmaten zijn universeel en dus voor ieder merk op deze manier te meten.

Wil je echt al je maten meten, dan kun je de volgende lichaamspunten ook opmeten; borst-, middel- en heupwijdte en rug- en mouwlengte.

Als je bovenstaande stappen allemaal niet wil nemen, kijk dan in een je van hemden in de kast en kijk welke maat daar in staat en baseer je maat daarop.

De overhemden van PEERS.

Welke maat overhemd moet je hebben bij de overhemden van PEERS? Al onze shirts hebben een wit maatlabel aan de binnenkant van de boord zitten. Hierop geven wij zowel de Europese maat aan in centimeters, als de inch maten in het Engels of Amerikaans. Hierop lees je duidelijk welke maat overhemd het is.

De maat van een shirt van PEERS wordt strikt conform eigen patronen en maattabel geproduceerd. Wij wassen zelfs onze 4 way stretch hemden op de fabriek, om de kans op krimp later, eruit te halen. Alleen zo garanderen wij jou de goede maat en de perfecte pasvorm en dat je die behoudt.

 Sunday Brunch, A Few Days Off, Getaway, Roadtrip en ook de Weekend, Daybreak en Escapade zijn dus altijd consistent in de maatvoering, bij  je eerste aankoop maar ook bij je 2e, 3e of zelfs je 4e  bestelling.