Overhemden stomen doe je zo

Eerder schreven we al in ons blog “Hoe strijk je een overhemd”, dat de meeste mannen een grondige hekel hebben aan strijken. Het blijft een noodzakelijk kwaad als je er niet wil bijlopen als een gebruikt servet. Er is echter ook een andere manier. Door zelf overhemden stomen haal je kreukels uit je shirt zonder te strijken. Hoe je dat kunt doen en waar je op moet letten vertellen we je hier

Waarom overhemden stomen?

Terwijl je eigenlijk al in die video call had moeten zitten, sta jij nog last-minute je overhemd te strijken. Op vakantie of op zakenreis hang je uit wanhoop je overhemd in de douche – alles op alles om die kreukels eruit te krijgen. Klinkt herkenbaar?

Om je overhemden dagelijks snel, makkelijk en goed kreukvrij te maken, is zelf je overhemden stomen een hele goede optie. Stomen is ideaal om “last minute” je overhemd bij te werken zodat je goed verzorgd voor de dag komt. Daarbij komt dat voor overhemden stomen geen strijkplank nodig is, want in tegenstelling tot een strijkijzer, hoef je geen druk te zetten. Een hangertje en een deur zijn voldoende.

“Easy does it”, stomen is eenvoudig en vereist geen speciale techniek. Je laat gewoon de hete stoom zijn werk doen. Bij strijken moest je altijd alert zijn om schroei- en brandvlekken te voorkomen. Bij overhemden stomen is dat verleden tijd. Bovendien hebben donkerblauwe of zwarte shirts hebben nooit meer glimmende randen op de kraag, manchet of naden door te hard te strijken.

Bijkomend voordeel is dat de intense kracht van stoom je overhemd ontsmet. De kracht van natuurlijke stoom doodt virussen, bacteriën, huismijt en andere geurtjes, pollen  en allergenen. Het verfrist je overhemd en geeft optimale hygiëne. Let wel dat geldt voor de goede, krachtige kledingstomers.

overhemden stomen
Nb Niet van toepassing op Covid 19 virus.

Hoe stoom je een overhemd? 5 stappen

Hoe je het beste overhemden stomen zelf thuis kunt doen, hangt natuurlijk van je kledingstomer af. De continue stoomafgifte en stoomstoot, bepalen de kwaliteit van het stomen. De temperatuur hoef je niet in te stellen die is continue, de stoomafgifte echter wel. Een handheld kledingstomer is over het algemeen de meest gebruikte.

Met een goede handstomer ben je in 5 stappen klaar.

  1. Leg je overhemd plat neer of hang ze op een hangertje aan een deur of kapstok.
  2. Zet de stomer aan en laat het apparaat voldoende opwarmen.
  3. Test de stomer, druk de stoomhendel in en houd het apparaat de eerste paar seconden van jou en je kleding af. De eerste stoom kan nog waterdruppeltjes bevatten.
  4. Plaats de stomer op je overhemd en haal de stomer in banen over je shirt heen.
  5. Om manchetten, kraag en stevige kreukels goed te krijgen, kun je het overhemd het beste plat op bed of tafel leggen.

Et voilà, een kreukvrij overhemd in een handomdraai.

Waar moet je op letten bij het stomen van overhemden?

Over het algemeen is overhemden stomen een hele veilige manier om je shirts kreukvrij te krijgen. Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Allereerst is daar de samenstelling van je overhemd. Lees daarom altijd eerst het “wash care” label  aan de binnenkant van je overhemd. Enkele samenstellingen kunnen niet goed tegen te krachtige en overvloedige stoomstoten. Hele lichte, gevoelige stoffen van zijde of met veel elastan moet je met zorg stomen.

Kraanwater is in principe altijd goed, maar hard water veroorzaakt kalkaanslag. Houd het apparaat goed schoon om waterspatten en bruine vlekken te voorkomen bij overhemden stomen.

Weet, dat een kledingstomer geen strijkijzer is en dus niet hetzelfde resultaat geeft, vooral niet op dikke katoenen flanel of linnen shirts.  Een stoomstrijkijzer geeft dan een beter resultaat dan overhemden stomen.

Last but not least: het gebruik van een kledingstomer vervangt niet een volledige was cyclus. Het kan helpen om je shirt op te frissen tussen wasbeurten in, waardoor je de tijd tussen wasbeurten kunt verlengen. Goed voor de levensduur en goed voor het milieu.

De overhemden stomen van PEERS.

De overhemden stomen van Peers kan in principe zonder problemen en eenvoudig. De materialen waarvan onze shirts gemaakt zijn, zijn speciaal door ons ontwikkeld en dus uniek en bijzonder. We maken in onze collectie onderscheid in de “4 Way Stretch” shirts en de (normal) stretch shirts. Beide hebben hun specifieke eigenschappen met dito was en strijkvoorschriften. Dat geldt ook voor het overhemden stomen, houd daar rekening mee.

PEERS shirts Sunday Brunch, A Few Days Off, GetawayRoadtrip en Reset hebben een samenstelling van katoen met polyamide  en elastan. Het is een gebreide stof die maakt dat de stof met net iets meer aandacht behandeld moet worden. Stomen kan heel goed maar doe dat met beleid en gebruik niet de krachtigste en volle stoomstoot. Doceer de stoom met de regelaar.

Day Break, Escapade en Weekend zijn van katoen met een beetje elastan voor extra comfort. De Top Easy Care behandeling van de stof maakt het overhemd goed kreukherstellend. Je zult merken dat stomen het overhemd snel en heel gemakkelijk ontkreukt.